Care e greutatea ta ideală
Cine nu îşi doreşte un corp bine proporţionat, care să se remarce prin talia de viespe sau un abdomen plat? Află care e greutatea ta ideală, dar şi cum să îţi menţii silueta.
Greutatea ideală variază în funcţie de sex,vârstă şi starea de sănătate. Pentru a o determina,trebuie să descoperi care este indicele tău de masă corporală (IMC). Pentru a-l calcula,împarte greutatea ta (în kilograme) la valoarea înălţimii (în metri la pătrat). Vei obţine un număr şi în funcţie de acesta,ştii unde te situezi.
Valorile după care te poţi ghida sunt următoarele:IMC sub 18,5– indică o persoană subponderală;între 18,5 şi 24,9– indică o greutate optimă;între 25 şi 29,9– persoana este supraponderală;IMC mai mare de 30-34,9– persoana este obeză. De exemplu,dacă ai 170 cm în înălţimeşi 56 de kilograme,indicele de masă corporală calculat va fi de 19,38. Asta înseamnă o greutate normală pentru adulţi.
Medicii trag un semnal de alarmă şi subliniază că,în cazul persoanelor care suferă de obezitate (adică au un IMC mare),creşte riscul de afecţiuni grave,precum diabet,hipertensiune arterială,colesterol mărit,infarct,probleme la nivelul oaselor şi articulaţiilor,sindrom de apnee în somn,calculi biliari şi boli hepatice. Tocmai de aceea,trebuie să înveţi să faci alegeri inteligente pentru a menţine greutatea la un nivel normal.
Nu te înfometa
Pentru a-ţi menţine greutatea,regula de aur este să guşti din toate,dar cu moderaţie. Să te înfometezi nu e o soluţie,pentru că la următoarea masă vei face excese alimentare. Combină corect alimentele şi nu mânca foarte târziu preparate bogate în calorii.
Mănâncă mai puţin şi hidratează-te
Dacă vrei să te simţi sătulă toată ziua mănâncă des şi puţin,de cinci sau şase ori pe zi. În plus,cum de multe ori confundăm foamea cu setea,data viitoare când te afli în faţa unor ispite dulci,bea mai întâi un pahar cu apă. Te va ajuta să te hidratezi şi să-ţi dai seama dacă ai nevoie de desert sau e doar un moft.
Alege gustări sănătoase
În loc de biscuiţi,covrigei sau alte variante cu multe grăsimi,mai bine îţi alegi gustările într-un mod inteligent:o jumătate de măr sau un fruct întreg,un iaurt simplu degresat cu cereale sau seminţe ori câteva nuci. În plus,farfuria poate fi un bun indicator al greutăţii tale. Când ai în faţa ta carbohidraţi simpli (pâine,paste,cartofi) şi multă carne,vei scăpa mai greu de kilograme. O farfurie corectă arată aşa:legumele se regăsesc pe jumătate din suprafaţa ei,un sfert este reprezentat de cereale,iar proteinele ar trebui să ocupe doar un sfert.
Idei Click! pentru femei
Urcă sau coboară pe scări mai des şi nu folosi liftul. Profită de zilele însorite pentru a face mişcare şi mergi pe jos cât mai mult dimineaţa sau seara.