Care este cel mai bun moment pentru a adormi. Ce spune un nou studiu
Specialiştii sunt de părere că pentru a profita de toate beneficiile pe care un somn odihnitor le poate aduce, trebuie să ne culcăm într-un anumit interval de timp. Care este cea mai potrivit moment?
Somnul insuficient este unul dintre factorii care afectează imunitatea organismului, contribuie la sănătatea precară a inimii, la apariţia depresiei şi la stres. La popul opus, dacă ne odihnim suficient, suntem mai sănătoşi, avem mai multă energie şi suntem mai atenţi la sarcinile pe care le avem de făcut. Ştim deja că este important să dormim, în medie, şapte-nouă ore pe noapte, însă care este cea mai bună oră pentru a adormi?
Citeşte şi: Ai probleme cu somnul? Aceste arome te vor ajuta să adormi mai repede şi să te odihneşti mai bine
Un nou studiu indică faptul că momentul optim pentru a adormi se află în intervalul orar 22:00 şi 23:00, arată news24. Cercetătorii spun că o oră de culcare mai târzie poate perturba ritmul circadian: „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritmul circadian, care ajută la reglarea funcţionării fizice şi mentale‟, subliniază David Plans, coautorul studiului, lector al Universităţii din Exter. Spre exemplu, dacă vom adormi mai târziu de ora 23:00, există posibilitatea să ne trezim mai târziu şi să ratăm contactul cu lumina dimineţii, care ajută la resetarea ritmului circadian.
De asemenea, cel mai riscant moment pentru a adormi este după miezul nopţii. Cercetătorii spun că oamenii care adorm după miezul nopţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare. Totodată, efectele sunt mai puternice la femei, decât la bărbaţi: „Este posibil să existe o diferenţă de sex, în modul în care sistemul endocrin răspunde la o întrerupere a ritmului circadian‟, a completat cercetătorul.
Citeşte şi: Este sau nu bine să dormi cu căţelul în pat? Ce spune un nou studiu
Studiul Biobank s-a realizat în Regatul Unit. Participanţii au fost cercetaţi şase ani, timp în care ei au notat intervalul orar la care s-au culcat, au dat detalii despre stilul de viaţă pe care l-au avut şi au completat diverse chestionare despre starea lor de sănătate. De asemenea, studiul a avut unele limitări, precum vârsta participanţilor.
Sursă foto: Shutterstock