Carnea de pui. Pro sau contra?

1 69734 original jpg jpeg

Carnea de pui este preferata românilor, aşa arată un studiu recent referitor la comportamentul alimentar al concetăţenilor noştri. E bine? E rău? Părerile sunt împărţite, chiar printre nutriţionişti, mai ales când vine vorba despre provenienţa puilor, despre modul de păstrare şi de preparare. Cât de sănătos este consumul cărnii de pui ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu (foto), preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Ce avantaje are consumul cărnii de pui? Există riscuri pe care le presupune limitarea consumului familial de carne doar la cea de pui? Nu ne referim aici la modurile de preparare,ci la ceea ce conţine carnea de pui proveniţi din crescătorii.

Prof. dr. Nicolae Hâncu

simeon stalpnicul png

Carnea de pui consumată fără piele oferă avantaje nutriţionale de necontestat în cadrul alimentaţiei sănătoase:aport caloric moderat,conţinut proteic bazat pe toţi aminoacizii esenţiali,o proporţionalitate redusă de colesterol şi de grăsimi. Consumul exclusiv al cărnii de pui nu este însoţit de niciun risc nutriţional. Cu alte cuvinte,nu este nevoie să fie alternată în alimentaţie cu carnea roşie (porc,vită,viţel,iepure,miel sau vânat).

Preţul mai mic al cărnii de pui o face să fie preferata românilor. Este ceva ce nu conţine această carne şi trebuie compensat din alte cărnuri?

Carnea de pui reprezintă un aliment proteic complet,care nu are nevoie să fie suplimentată cu alte tipuri de carne (porc,vită,miel etc). În zilele în care nu se consumă carne de pui,recomandăm consumul de peşte (păstrăv,somn,şalău,somon),prin care se asigură un aport corespunzător de grăsimi de tip omega 3.

Ce este mai sănătos să se consume într-o familie? Pui sau găină?

Trebuie să ştiţi că valoarea lor nutriţională este aproximativ egală. Prin urmare,dacă e pui sau găină,alegerea aparţine consumatorului.

simeon stalpnicul png

Care este cantitatea de carne de pui recomandată săptămânal unui adult? La fel,pentru un copil preşcolar,şcolar,adolescent.

Adulţilor li se recomandă 150-200 g de carne de pui pregătită şi consumată fără piele (grătar,cuptor,rasol,dar nu şniţel) de 4-5 ori,pe săptămână. O cantitate proporţional mai redusă se recomandă pentru copii.

Este un mit ideea că puii din crescătorii furnizează consumatorilor şi o mare cantitate de antibiotice cu care au fost trataţi şi care ne creşte rezistenţa la tratamentele cu aceste medicamente?

Prezenţa antibioticelor în carnea de pui este un mare neadevăr,care a fost din păcate lansat în România în mod cu totul nejustificat.

simeon stalpnicul png

Care este cel mai preţios sfat pe care ni l-aţi da,referitor la consumul de carne de pui?

Carnea de pui ar trebui să reprezinte alimentul cel mai frecvent utilizat pentru mesele noastre zilnice,pentru că ea are capacitatea de a acoperi necesarul de proteine,la orice vârstă.

Pentru un bebeluş ajuns la vârsta diversificării,pe ce loc situaţi carnea de pui? În ce cantităţi şi de câte ori pe săptămână?

Introducerea cărnii de pui în alimentaţia sugarului este ideal să se facă începând de la 6 luni,de 3-4 ori pe săptămână,la început câteva grame,cu creşterea progresivă a cantităţii.