Cât de multe lucruri ştii despre limfom?
Asociaţia Bolnavilor cu Limfom lansează în luna septembrie campania “Info Limfom”, care are drept scop informarea şi educarea publicului despre existenţa, simptomele şi incidenţa cancerului limfatic.
Campania “Info Limfom” atrage atenţia asupra faptului că limfomul înseamnă cancer limfatic,lucru pe care încă foarte mulţi nu-l cunosc.
Există două tipuri de limfom:limfom non-Hodgkin (LNH) şi limfom Hodgkin (LH). Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic care însă,dacă sunt descoperite la timp,pot fi transformate în boli cronice ţinute sub control terapeutic.
Campania “Info Limfom” cuprinde două etape:în prima parte,mesajul “Pune LIMFOMUL pe net!”-va putea fi întâlnit până pe 15 septembrie (Ziua Internaţionala de Lupta Împotriva Limfomului) şi îi indemnă pe tineri să caute mai multe informaţii pe internet despre limfom,crescând astfel frecventa de căutare a informaţiilor despre cancerul limfatic. În cea de-a doua etapa,cei care manifestă simptome ce pot reprezenta semne specifice de limfom pot avea acces gratuit la analize de laborator şi consultatii de specialitate în perioada 15 septembrie – 1 octombrie,în cadrul clinicii Gral Medical.
Simptomele limfomului non-Hodgkin
Simptomele limfomului non-Hodgkin sunt nespecifice,deci pot fi intalnite şi în cadrul altor afecţiuni. Cele mai des întalnite în cadrul acestei afecţiuni sunt:
Mărirea ganglionilor
Cel mai frecvent simptom al limfomului non-Hodgkin îl reprezintă creşterea in volum a ganglionilor sau nodulilor. Adesea,aceste umflaturi pot fi observate la nivelul gâtului,în zona claviculei,axilei sau în zona inghinală. Ele sunt cauzate de celulele sangvine albe care se acumulează în ganglioni. Acestia se pot mări şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea,este important să ţinem cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferim de limfom. Inflamaţia va dispărea atunci când raceala sau infectia este vindecată. În cazul limfomului non-Hodgkin,ganglionii raman dilatati pentru mai mult timp.
Tusea,durerea toracică,dificultatea de a respira (dispneea),durerea abdominală
Numeroase simptome ale limfomului non-Hodgkin depind de localizarea tumorilor. De exemplu,durerea toracică şi respiratia ingreunata pot apărea în cazul în care ganglionii din spatele sternului, sau a timusului (o glanda cu secretie interna),se maresc si comprima organele din vecinatate. Astfel,marirea ganglionilor din spatele sternului (ganglionii din mediastin) pot produce greutate in respiratie,tuse seaca iritativa,dureri toracice,tulburari la inghitit. Daca ganglionii sunt localizati in abdomen ei pot produce marirea de volum a abdomenului,dureri abdominale difuze,tulburari de tranzit intestinal.
Starea generală de rău
Starea generală de rău este des intalnita la persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin. Multe dintre simptomele nespecifice limfomului non-Hodgkin pot fi considerate semne generale de boală. Acestea includ:
Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului mai mare de 38°C)
Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat,fără un motiv evident (temeratura ridicata în încăpere)
Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
Scăderea poftei de mâncare
Campania este susţinută de Roche România,Europa FM şi Gral Medical.
Mai multe informaţii găseşti pe www.viataculimfom.ro