Cauzele mâncatului în exces

1 77811 original jpg jpeg

Pentru mulţi dintre noi, mâncarea poate fi un mecanism de rezistenţă în condiţii de stres sau anxietate. Pentru că nu avem serotonină suficientă (hormonul fericirii), iar consumul acelor alimente care ne fac să ne simţim bine ca pastele şi pâinea, ne aduc în creier acea senzaţie de bună-dispoziţie.

Stresul te face să mănânci mult peste nevoile tale, dar iată de ce unele dintre noi au preferinţe pentru anumite alimente!

În modul „luptă sau fugi“, hormonul stresului, cortizolul, îţi invadează corpul şi-i spune acestuia să se pună pe mâncat, pentru c-aşa i-a spus el creierului, că-i trebuie hrană. Dacă ţi-e foame mai mereu şi mănânci mai mult decât de obicei dar totuşi pierzi kilograme, atunci să ştii că tiroida ta produce o cantitate mult mai mare de hormoni, ca să-i dea un impuls metabolismului.

Deci, dacă metabolismul tău ia viteză, atunci şi senzaţia de foame va fi mai mare. Tiroida e implicată şi în senzaţia de saţietate, aşa că poftele tale pot fi mai greu de gestionat. Dacă, pe lângă asta, mai eşti şi obosită, ai schimbări de dispoziţie, unghii casante sau pierzi păr înseamnă că ai hipertiroidism.

Grăsimea te împiedică să simţi când te-ai săturat

Mâncarea cu asupra de măsură se încadrează într-un cerc vicios. Îţi e foame mereu dar nivelul tău de insulină ajunge la niveluri enorme, ca urmare îţi măreşte apetitul. În plus, să ştii că celulele grase îţi împiedică corpul să simtă senzaţia de saţietate. E un hormon responsabil pentru asta, leptina.

Nu sări peste mese!

Alt motiv poate fi nivelul scăzut al zahărului din sânge. El poate fi din cauză că sari peste mese sau că ai probleme cu pancreasul. Dar rezultatul e acelaşi – îţi creşte abdomenul în dimensiuni, în timp ce corpul tău imploră un plus de energie.

În diabetul de tip 1 sau 2 ai niveluri oscilante de zahăr în sânge, motiv pentru care ai tendinţa să ţi-l reglezi. Zahărul puţin în sânge determină senzaţia de foame şi poftele alimentare. Fereşte-te de carbohidraţi sau de mâncarea procesată.

Când eşti la ciclu mănânci mai mult

Schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual te pot face să ataci cu bestialitate dulapul cu prăjituri. Pentru corpul tău, menstruaţia e o perioadă stresantă, acesta fiind motivul pentru care te simţi mereu obosită şi deshidratată. De asta ai şi tendinţa să mănânci mai mult decât îţi trebuie.

Medicamentele îţi dau senzaţia de foame

Unele medicamente pot să-ţi inducă şi ele senzaţia de foame, mai ales dacă iei antidepresive, steroizi (pentru alergii sau lupus) sau alte medicamente împotriva ameţelilor. Asta nu înseamnă să nu mai iei medicamente, dar întreabă-ţi doctorul dacă ai putea să le înlocuieşti cu ceva mai blând pentru corpul tău, având în vedere că orice medicament e, practic, o chimicală pe care ţi-o administrezi.

Confunzi setea cu foamea

Senzaţia de foame poate fi adesea luată drept sete. Dacă eşti deshidratată, înainte să simţi senzaţia de sete ai să simţi senzaţia de foame. Foarte mulţi oameni se păcălesc crezând că le e foame, în timp ce, de fapt, lor le era sete. Ia cu tine o sticlă de apă de 1.5 l-2.5 l şi bea tot timpul din ea. Dimineaţa rehidratează-te bând un pahar mare de apă plată.

Dormi bine!

Dacă nu dormi bine, corpului tău îi va fi foarte greu să-şi regleze nivelurile hormonale când te trezeşti. Hormonul foamei, grelina, va creşte, făcându-te să-ţi doreşti să mănânci. Dormi bine, ca să nu-ţi fie foame!

Sursa foto: www.pexels.com



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg