Ce efecte are prazul asupra corpului
Prazul este una dintre cele mai banale legume, prezentă în salate, supe şi mâncăruri gătite, dar de cele mai multe ori este trecută cu vederea la capitolul sănătate, deşi aduce numeroase beneficii.
Pe numele său oficial Allim Porum,prazul este înrudit cu ceapa şi are o istorie lungă. Nativă zonei mediteraneene,această legumă a fost cultivată în Europa de mii de ani,iar grecii şi romanii antici o venerau,consumând-o des pentru a le "regenera vocea".
Romanii au introdus prazul în Marea Britanie,pe vremea aceea o provinice romană,unde leguma s-a adaptat bine climatului răcoros şi a prins atât de multă popularitate încât a devenit,ulterior,simbolul Ţării Galilor. Astăzi mulţi nutriţionişti îl recomandă pentru o dietă echilibrată,pentru detoxifiere,dar el aduce şi alte beneficii:
1. Conţine cantităţi relevante din puternicul antioxidant camferol,care protejează pereţii vaselor sangvine şi stimulează regenerarea sângelui. De asemenea,alicina din praz previne formarea cheagurilor de sânge,prazul fiind,astfel,aliatul tău împotriva problemelor cardiovasculare şi circulatorii.
2. Are în compoziţie polifenoli precum acid gallic,care luptă împotriva inflamaţiei cronice în organism şi împotriva cancerului.