Ce este bine să ştii despre gluten

2 alimente fara gluten jpg jpeg

În ultima vreme, tot mai multe persoane renunţă alementele cu gluten, fie din cauză că au intoleranţă, fie pentru că aşa consideră că îşi vor îmbunătăţi digestia.Totuşi, când este cu adevărat necesar să renunţi la gluten?

Glutenul este o familie de proteine care se găseşte în anumite cereale. Cele două proteine principale din gluten sunt glutenina şi gliadina. Însă responsabilă pentru majoritatea efectelor negative asupra sănătăţii este gliadina. Când făina din grâne este amestecată cu lichid, proteinele de gluten formează o consistenţă asemănătoare lipiciului, iar astfel aluatul devine elastic şi pâinea creşte în volum atunci când este coaptă.

Cereale fără gluten

Cereale cu gluten

Orez

Grâu

Porumb

Ovăz

Mei

Orz

Hrişcă

Secară

Quinoa

Bulgur

Cuşcuş

Când este necesar să-l excluzi din alimentaţie

Majoritatea oamenilor nu prezintă niciun simptom advers la consumul de gluten, însă, pentru unii, acesta poate fi o adevărată problemă. În cazul persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranţă la gluten), sistemul imunitar atacă glutenul, considerându-l o substanţă toxică, şi, auxiliar, căptuşeala intestinului subţire. Desigur, această reacţie duce la inflamarea peretelui intestinal, provocând deficienţe de asimiliare (nutritive), anemie şi tulburări digestive severe. Printre cele mai comune simptome ale bolii celiace se numără: balonarea, diareea, constipaţia, cefaleea, oboseala, erupţiile cutanate, depresia şi scăderea în greutate. În cazul altor persoane, boala se poate manifesta prin oboseală sau anemie, ceea ce o poate face dificil de diagnosticat. Pentru a depista boala celiacă, se efectuează teste clinice, care constă în analize de sânge şi biopsii intestinale. O teorie este că, această intoleranţă se moşteneşte pe cale ereditară. Dacă cineva din familia ta are această afecţiune, întreabă-l pe medicul tău dacă artrebui să faci testul.

„Este mai sănătos fără gluten“, mit sau realitate?

Deşi nu există o părere unanim acceptată de specialişti, există multe persoane care au urmat dieta fără gluten, fără a suferi de boala celiacă, şi au constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate. Însă este necesar ca această dietă să fie urmată la sfatul unui nutriţionist, pentru a avea un plan alimentar, altfel pot apărea carenţe nutritive. De asemenea, multe dintre produsele cu simbolul „fără gluten“ nu sunt neapărat mai sănătoase. Nutriţioniştii spun că multe dintre ele pot avea prea puţine vitamine şi minerale, iar în compoziţia lor se pot regăsi mai multe E-uri. Prin urmare, dacă nu ai reacţii adverse la gluten, nu este necesar să renunţi la produsele care îl conţin, deoarece vei priva organismul de componente importante şi necesare, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. Pe lângă fibre, cerealele integrale conţin şi o serie de micronutrienţi importanţi pentru sănătate. Nu face exces, dar nici nu priva organismul de anumite alimente dacă nu ai o anumită afecţiune.

Sfatul specialistului

Andreea Perchick, nutriţionist, Andreea’s Nutrition Center

Glutenul poate fi regăsit în anumite cereale dar şi în multe produse precum: maionez, drojdi de bere, malţul, diversele sosuri din comerţ sau mixurile de condimente pentru mâncăruri, suplimentele nutritive precum unele polivitamine. De asemenea, pot conţine gluten şi anumite produse cosmetic, precum banalul balsam de buze. De aceea, în cazul pacienţilor cu boala celiacă sau cu sensibilitate la gluten, recomand citirea atentă a etichetei. Cei care doresc să vadă cum este viaţă fără gluten pot renunţa la el pentru o lună, să vadă ce modificări au apărut şi să analizeze felul în care se simt, după care să ia o decizie. Există o mulţime de tipuri de cereale fără gluten din care pot alege şi care oferă nutrienţii şi fibrele de care are nevoie organismul.

Sursă foto: thehealthyhomeeconomist.com



Recente

shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg
maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput  Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg