Ce este sindromul picioarelor neliniştite

1 64565 original jpg jpeg

Ai o senzaţie neplăcută în picioare, seara, înainte de culcare? Dacă stai prea mult pe scaun, nu-ţi dau pace furnicăturile şi ai dorinţa de a te mişca? E posibil să suferi de sindromul picioarelor neliniştite.

Dacă suferi de acest sindrom (Ekbom, cum îl mai numesc medicii), nevoia continuă de mişcare din picioare, furnicăturile şi înţepăturile care apar îndeosebi seara înainte de culcare îţi strică liniştea.

În cazuri mai grave, din cauza mişcărilor involuntare (tresăriri, mişcări musculare necontrolate), poate fi afectată calitatea somnului (iată de ce, ziua ,te poţi simţi foarte obosită şi cu o stare generală de indispoziţie). Mai mult, aceleaşi simptome pot apărea în timpul călătoriilor lungi cu maşina, dacă stai prea mult pe scaun.

De ce apare?

Cu siguranţă, te întrebi care este cauza acestui disconfort. Ei bine, neurologii sunt de părere că sindromul picioarelor neliniştite este dat de unele dezechilibre.

Mai exact, este vorba despre nivelul dopaminei (o substanţă care transmite impulsuri între neuronii creierului, responsabilă cu mişcările musculare), care spre seară scade.

Şi stresul are partea lui de vină

Afecţiunea poate fi provocată de stres, de oboseală, de lipsa de fier (mineral indispensabil pentru corp, care ajută la producerea dopaminei), de unele disfuncţii renale, diabet, sarcină sau de unele medicamente.

Şi încă ceva! Dacă cineva din familie suferă de sindromul Ekbom, e posibil să-l moşteneşti. Oricum, medicul neurolog este cel care poate stabili cu exactitate diagnosticul.

Cine te poate ajuta

Cu toate că, momentan, nu există o analiză de sânge sau vreo investigaţie specializată care să depisteze cu exactitate această afecţiune, specialistul neu­rolog poate stabili diagnosticul cu ajutorul unei anamneze (informaţii pe care le obţine de la pacient cu privire la apariţia bolii).

Mişcarea atenuează disconfortul

Tratamentul poate consta în exerciţii fizice regulate, care să vizeze zona coapselor şi a gambelor, alergări şi masaj. În cazul în care suferi de o fază acută, medicul îţi va prescrie un tratament medicamentos care să echilibreze nivelul dopaminei din organism şi care să-ţi înlăture senzaţia de arsură, amorţeală sau de înţepătură din picioare.

Mai mult, băile calde la picioare şi exerciţiile fizice înainte de culcare îţi vor calma dorinţa de mişcare.

Este bine să ştii...

..sindromul nu are nici o legătură cu boala Parkinson. Netratat la timp, se poate agrava.

..de regulă, simptomele evoluează odată cu vârsta. Odată identificate simptomele, este important să apelăm din timp la neurolog (mai ales cei care ştiu că au antecedente în familie, fiind o afecţiune care se poate moşteni într-o proporţie de 60% din pacienţi).

Cu toate astea, nu te impacienta! Pe piaţă există deja mai multe tratamente eficiente, menite să reducă simptomele acestui sindrom. Mai mult, specialiştii afirmă că există şi cazuri când sindromul trece de la sine (e bine totuşi să nu te bazezi pe acest lucru şi să mergi la medic din timp).

Câteva măsuri de prevenire

Pentru mai mult confort şi un somn mai liniştit,este bine să eviţi consumul de alimente prea condimentate (mâncărurile cu piper, boia iute, tarhon ş.a.).

De asemenea, indiferent că este zi sau noapte, este indicat să nu consumi băuturi energizante,cafea,ceai verde şi negru,tablete efervescente energizante cu vitamine (uită-te atent la compoziţia lor,deoarece unele pot fi îmbogăţite cu cofeină, o substanţă care îţi poate da o stare de nelinişte şi de disconfort).

Dacă eşti fumătoare,este bine să încerci să mai răreşti ţigările. Doctorii spun că şi acestea îţi pot agrava simptomele sindromului picioarelor neliniştite.

Info

Sindromul Ekbom poate fi provocat de stres, oboseală, sarcină, dar şi de anumite medicamente.