Ce influenţează visele? 5 răspunsuri cu explicaţii clare

1 53444 original jpg jpeg

Ai insomnii tot mai dese, nu te odihneşti nici după opt ore de somn sau coşmarurile nu-ţi dau pace? Iată ce influenţează visele.

Pe lângă stresul cotidian, ce-ţi afectează calitatea odihnei de peste noapte, mai sunt şi alţi factori în strânsă legătură cu felul în care decurg nopţile tale. Iată care sunt aceştia şi ce influenţează visele.

1. Ce influenţează visele - Starea ta de spirit

Nimic surprinzător! Starea ta mentală, şi nu doar ce se întâmplă în jurul tău, are un impact enorm asupra viselor tale. Depresia, de exemplu, este cea care îţi dictează cromatica viselor. Se pare că în cazul în care visezi ceva în alb şi negru sau numai în nuanţe de gri, acesta poate fi primul semnal că te confrunţi cu o depresie. Anxietatea, de exemplu, se transpune la nivel oniric în tornade, în timp ce o minte limpede, calmă, tinde să viseze zile însorite. Felul în care se prezintă vremea sau condiţia meteo din visele noastre se leagă, în mod direct, de emoţiile din viaţa reală.

2. Ce influenţează visele - Medicamentele şi suplimentele alimentare ori vitaminele

Există numeroase moduri prin care produsele farmaceutice îţi pot influenţa visele. O mulţime de medicamente conţin substanţe care, la nivel cerebral, afectează anumiţi neurotransmiţători, iar asta duce la nopţi agitate. Anticoncepţionalele, de exemplu, dau naştere unor vise extrem de intense. În plus,în funcţie de ce medicamente obişnuieşti să iei, trebuie să ştii că acestea pot fi şi motivul pentru care nu îţi mai aminteşti ce ai visat cu o noapte înainte. Dar nu întotdeauna: antidepresivele fac fix opusul, spre exemplu. Mai mult chiar, s-a demonstrat că vitamina B6 înlesneşte aducerea aminte a viselor.

3. Ce influenţează visele - Poziţia în care dormi

Un studiu recent din Hong Kong a arătat că dormitul pe burtă creşte şansele de a avea un vis erotic. Asta şi din cauza faptului că, în această poziţie, organele genitale sunt în contact direct cu patul, iar ţie îţi este mai greu să respiri spre deosebire de atunci când ai dormi cu faţa în sus. Dacă vrei să-ţi aduci aminte ce ai visat în noaptea respectivă, este important să rămâi în aceeaşi poziţie în care te găseai la trezire. Nu te mişca, rămâi pe loc şi încearcă, cu ochii închişi eventual, să regăseşti firul epic al nopţii precedente.

4. Ce influenţează visele - Sunetele

Se pare că acestea îşi găsesc uşor calea către visele noastre. Ceasul deşteptător sau soneria de la telefon poate ajunge „dincolo” drept o alarmă de incendiu sau un fluier... A fost demonstrat că undele sonore pot influenţa conţinutul viselor tale şi, deşi nu este recomandat să laşi pe fundal o muzică ambientală întreaga noapte, te mai poţi relaxa din când în când astfel. Pentru un somn odihnitor, optează pentru sunete din natură (valuri,ploaie...), dar şi pentru un zgomot alb (denumirea generică folosită pentru semnalele electromagnetice produse de fondul natural al Terrei).   

5. Ce influenţează visele - Mirosurile

Într-un mic studiu din 2008, cercetătorii nemţi au făcut următorul experiment. Au dat subiecţilor implicaţi să miroasă, în timpul somnului, trandafiri sau ouă fierte. La trezire, persoanele respective au spus că au visat urât, în cazul sulfului, şi frumos,în cazul trandafirilor. Explicaţia este simplă. Dacă simţi miros de flori, ciocolată sau parfum atunci când eşti treaz, acesta tinde să inducă emoţii pozitive, deci, în stare de adormire, visul va urma un model similar. Partea creierului care controlează capacitatea de a primi şi recunoaşte mirosurile primeşte, de asemenea şi emoţii.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg