Ce mănânci dacă suferi de balonare

1 79630 original jpg jpeg

Traficul intestinal lent, cauzat fie de lipsa de fibre din alimentaţie, fie de cantitatea redusă de enzime digestive duce la apariţia senzaţiei de balonare. Află ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de disconfortul abdominal.

Iaurt natural

Deoarece este uşor digerabil, iaurtul este recomandat celor care suferă de balonare. Însă nu orice fel de iaurt are efecte benefice. Cele mai bune au în componenţă culturi lactice, probiotice, chefirul şi iaurturile naturale fiind cele mai potrivite. Trebuie evitate iaurturile degresate, precum şi cele în combinaţie cu fructe sau zahăr, acestea favorizând apariţia disconfortului abdominal.

Bine de ştiut!

Probioticele sunt microorganisme vii, care întăresc sistemul imunitar şi ajută digestia. Acestea se găsesc în lactatele fermentate care nu sunt procesate industrial.

Ovăz

Senzaţia de preaplin după masă apare atunci când alimentele nu sunt digerate, iar în intestine şi în stomac se acumulează gazele. Cerealele integrale, cum este ovăzul, au un conţinut ridicat de fibre, care sunt de ajutor în lupta împotriva constipaţiei. Este de ajuns o mână de fulgi de ovăz pe zi, fierţi sau amestecaţi cu iaurt, pentru a asigura un tranzit intestinal bun.

Prune uscate

Pe lângă faptul că sunt bogate în vitaminele A, C şi din complexul B, prunele uscate au rol laxativ. Cei care se confruntă des cu senzaţia de balonare pot mânca 4-5 prune uscate înainte de masă. Au un conţinut ridicat de fibre şi stimulează digestia. În acelaşi timp, ţin sub control apetitul, aşadar împiedică mâncatul în exces.

Apă cu lămâie

Un pahar de apă cu lămâie, băut dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte să iei micul dejun, te scapă de senzaţia de balonare. Lămâia stimulează digestia şi facilitează tranzitul intestinal, facilitând absorbţia substanţelor nutritive. Poţi adăuga sucul de lămâie şi în salate sau peste preparatele din peşte.

Seminţe de fenicul

O jumătate de linguriţă cu seminţe de fenicul este de ajuns pentru a diminua senzaţia de balonare şi a grăbi digestia. Seminţele au în componenţa lor anetol, estragol şi fenconă, substanţe care relaxează muşchii intestinali. Astfel, gazele acumulate în stomac sunt eliberate mai uşor. Seminţele de fenicul pot fi adăugate în preparatele cu carne de porc sau de peşte sau în salatele de crudităţi.

Compot de porumbe

Porumbele sunt fructe rotunde, asemănătoare la culoare cu afinele, dar cu un diametru mai mare, care cresc în arburstul numit porumbar (Prunus spinosa). Se coc toamna târziu, în octombrie-noiembrie. Sunt o excelentă sursă de vitamine şi substanţe nutritive şi stimulează digestia. Când fructele sunt bine coapte, prepară un compot dintr-o mână de porumbe la o jumătate de litru de apă. Bea-l pe parcursul zilei, îndulcit cu extract de Stevia sau cu zaharină. Poţi prepara şi un decoct din porumbe, dintr-o lingură de fructe pe care le laşi la fiert 5 minute în 250 ml de apă (o cană). Strecoară şi bea 2 căni pe zi.

Ulei de măsline

La fiecare masă, consumă o linguriţă cu ulei de măsline extravirgin, în care ai pus o picătură de ulei esenţial de coriandru şi una de arbore de ceai. Acest amestec stimulează flora inestinală şi digestia.

Ghimbir

Are în compoziţie substanţe care calmează durerile abdominale şi previn formarea gazelor. Foloseşte pudră de ghimbir în preparatele tale. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de ghimbir ras la o cană cu apă clocotită. Bea ceaiul cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Bine de ştiut!

Ghimbirul nu este recomandat diabeticilor şi gravidelor.

Usturoi zdrobit

Usturoiul atenuează crampele produse de colitele de fermentaţie. Prepară un decoct din 3 căţei de usturoi zdrobiţi, pe care îi laşi la fiert 15 minute într-o cană cu apă. Strecoară şi bea lichidul rezultat pe parcursul zilei.

Banane

Constipaţia produce balonare. Bananele sunt o sursă excelentă de fibre solubile, care previn constipaţia şi reglează tranzitul intestinal.

Bine de ştiut!

Pentru ca digestia să nu fie îngreunată, evită să bei apă în timpul mesei. Ideal ar fi să aştepţi 20 de minute după ce ai mâncat ca să te hidratezi.



Recente

empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg