Ce să ştii despre ridurile marionetă şi care sunt soluţiile care ne ajută să le estompăm
Odată cu înaintarea în vârstă, se observă şi shimbările produse de maturizarea pielii, în special la nivelul chipului. Pe lista ridurilor insistente se numără şi liniile faciale cunoscute sub numele de riduri marionetă.
Pornesc din colţul buzelor spre bărbie şi apar în zona gurii, deoarece pielea din acest loc este mai subţire, în comparaţie cu restul feţei. Denumirea de riduri marionetă provine de la păpuşile marionetă, care sunt cunoscute pentru fălcile lor despicate, astfel încât maxilarul să se poată deschide în sus şi în jos, pentru a imita vorbirea. Aceste tipuri de riduri tind să se dezvolte, în general, până la vârsta de 40 de ani, însă unele încep să apară de la 20 sau 30 de ani.
De ce apar?
Încă de la vârsta de 20 de ani, pielea începe să îşi piardă elasticitatea şi hidratarea, ceea ce creşte riscul de apariţie a ridurilor. De asemenea, pot fi cauzate de pierderile naturale de colagen (o proteină importantă a pielii şi a ţesutului conjunctiv), care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă. Un alt factor este gravitaţia, care influenţează pielea să cadă mai uşor în jurul bărbiei. Totodată, expunerea pe termen lung la soare, genetica, stresul şi alimentaţia deficitară pot contribui la apariţia ridurilor marionetă, prin descompunerea prematură a colagenului şi a elastinei.
Masca de protecţie îmbătrâneşte?
În această perioadă, un factor important de apariţie a ridurilor marionetă este şi purtarea zilnică a măştii de protecţie. Masca este utilă împotriva infectării cu noul coronavirus, însă este dăunătoare aspectului estetic, în cazul în care pielea nu este îngrijită intensiv.
INFO: Fumătorii care îşi strâng des buzele când trag fum din ţigară pot avea un risc mai mare de a dezvolta astfel de riduri.
Ce soluţii avem la dispoziţie
- Dieta sănătoasă. Un consum optim de apă menţine pielea hidratată; la fel şi consumul de alimente sănătoase: fructe, peşte, cereale integrale.
- Menţine-ţi greutatea sub control. Fluctuaţiile de greutate pot creşte riscul de lăsare a pielii, ceea ce face ca ridurile marionetă să fie mai vizibile. Dacă trebuie să slăbeşti, asigură-te că vei face acest lucru treptat.
- Renunţă la vicii. Consumul de alcool, de cofeina în exces, fumatul, stresul şi somnul insuficient contribuie la apariţia şi dezvoltarea liniilor faciale.
- Aplică zilnic serumuri antiîmbătrânire. Cele mai eficiente produse conţin antioxidanţi şi vitaminele A, B3 şi E.
- Îngrijieşte-ţi zilnic pielea. Este indicat să îţi speli faţa de două ori pe zi şi să îndepărtezi foarte bine machiajul, înainte de culcare. Utilizează serumul antiîmbătrânire preferat, precum şi crema hidratantă de faţă, pentru a-ţi menţine pielea hidratantă. Printre cele mai indicate creme sunt cele care conţin acid hialuronic, o substanţă care netezeşte pielea.
- Intervenţia chirurgicală este singurul tratament considerat a fi permanent. Pentru riduri semnificative, un chirurg dermatolog ar putea recomanda un lifting facial. De asemenea, de ajutor pot fi şi injecţiile cu toxină botulină de tip A (Botox) sau terapia cu inducţie de colagen.
Corecţia liniilor marionetă se realizează fie cu toxină botulinică, fie cu, de cele mai multe ori, substanţe de umplere, cum ar fi acidul hialuronic, colagenul sau cristalele de calciu. Intervenţia de realizează fin, rapid, fără durere şi timp de recuperare. Obţinem astfel un chip vizibil întinerit, fără aceste linii pronunţare, păstrându-ne, în acelaşi timp, naturaleţea şi expresivitatea. Cel mai bine este să prevenim apariţia liniilor marionetă, în special în această perioadă de pandemie, când purtăm zilnic masca de protecţie, iar ea intră în permanent în contact cu pielea noastră şi o poate agresa prin frecare, atunci când vorbim, explică Morad Iancu, medic chirurg estetician, de la Clinica Luxury Aesthetics.