Ce trebuie să ştii despre consumul de pâine
Nelipsită din meniul zilnic, pâinea este un aliment bogat în vitamine, minerale şi fibre esenţiale pentru buna funcţionarea a organismului. Consumată în cantităţi mari, poate să adauge câteva kilograme siluetei şi te poate îmbolnăvi.
100 g Calorii
Pâine de grâu albă 234
Pâine de grâu albă cu cartofi 223
Pâine albă fără sare 225
Pâine neagră 203
Pâine graham 211
Pâine de secară 212
Când dăunează sănătăţii
Potrivit unor date recente ale Institutului Naţional de Statistică,un român mănâncă în medie 546 de grame de produse de panificaţie,depăşind media europeană de 300 de grame pe locuitor. Din acest motiv,medicii atrag un semnal de alarmă. Consumul excesiv de pâine poate duce la obezitate,diabet,boli cardiovasculare şi creşterea colesterolului „rău“ (LDL). Chiar şi dacă este prăjită,pâinea îngraşă,deoarece prin acest proces se pierde doar apa din produs,caloriile rămânând aceleaşi. Indicat este să mănânci două felii de pâine la masă. În felul acesta,ţii la distanţă multe probleme de sănătate.
Ai grijă cu ce o combini
Dacă ştii cu ce să asociezi pâinea,există şanse mai mici de a te îngrăşa. Acest aliment nu se consumă cu brânză grasă,paste,orez,cartofi şi fructe. Pâinea se mănâncă doar cu legume gătite sau crude,lactate slabe,ouă ori salată.
Pâinea albă,săracă în vitamine şi fibre
Pentru că are multe vitamine,fibre şi minerale,pâinea neagră ori cea graham este mai sănătoasă decât cea albă. Aceasta din urmă este mai rafinată şi conţine de trei ori mai puţine substanţe nutritive decât celelalte tipuri de pâini. Pe lângă asta,are foarte multe E-uri,care o fac să fie mai pufoasă şi să reziste mai mult timp.
Atenţie!
Când cumperi pâine,citeşte cu atenţie eticheta. Alege-o doar pe cea în compoziţia căreia nu se găsesc E-uri,uleiuri hidrogenate şi grăsimi saturate.