Ce trebuie să ştii despre infecţia cu HPV

Infecţia cu HPV sau Virusul Papilloma Uman este principalul factor care duce la apariţia cancerului de col uterin.
În cele ce urmează,Dr. Bogan Mureşan,medic ginecolog în cadrul Clinicii Obstetrică-Ginecologie II "Dominic Stanca'' (Cluj-Napoca),ne oferă mai multe informaţii despre virusul HPV şi cancerul de col uternin.

Se cunosc peste 100 de tulpini ale virusului Papilloma,acestea fiind împărţite în două categorii:cu risc oncogen scăzut,de exemplu 6,11,42,43 – care produc tumori cutanate benigne (negi) şi tulpini cu risc oncogen crescut-16,18,31,33,34,35,39 cu mare afinitate pentru mucoase (vaginală,anală,bucală). Acestea din urmă sunt responsabile de producerea modificărilor care evoluează spre cancer de col uterin. Cele mai întâlnite tulpini cu risc oncogen crescut sunt 18 şi 16,acestea fiind prezente în peste 70% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin.
Virusul Papiloma se transmite rar prin obiecte de igienă intimă folosite în comun sau lenjerie,principala cale rămâne cea sexuală (vaginală,anală,orală). De obicei,infecţia este contactată la debutul vieţii sexuale.
Factori favorizanţi ai infecţei cu HPV
-începerea vieţii sexuale înaintea vârstei de 17 ani;
-parteneri sexuali multipli;
-promiscuitate sexuală;
-nefolosirea metodelor mecanice de protecţie (prezervativul);
Există o serie de factori de risc care,împreună cu infecţia cu HPV,favorizează trecerea de la o leziune precanceroasă spre una canceroasă:numărul mare de naşteri,imunosupresia,fumatul sau prezenţa altor boli cu transmitere sexuală. Folosirea prezervativului scade şansa de transmitere a virusului,însă doar în cazul în care a fost folosit de la debutul vieţii sexuale.
Aproximativ 80% din femei vor contacta infectia cu HPV temporară,fără apariţia displaziei (modificări celulare anormale),infecţie ce va fi eliminată datorita sistemului imun. În cazul celor 20 % care vor prezenta displazie,evoluţia este următoare:leziunile se vindecă de cele mai multe ori,dar în cazul celor cu infecţie persistentă (netratate,neinvestigate),displazia evoluează în decurs de 10-15 ani,ajungând la carcinom invaziv.
Simptome
În stadii incipiente infecţia nu prezintă simptomatologie,în cazurile avansate putând apărea durere,sângerare după contacul sexual şi edem al membrelor inferioare.
Prevenţie
Se recomadă vaccinarea adolescentelor înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Vaccinul protejează împotriva a două tulpini HPV cu risc oncogen crescut,şi anume 18 şi 16,aceste două tulpini fiind responsabile de apariţia cancerului de col uterin în majoritatea cazurilor (70%).
De asemenea,se recomandă vizita la medicul ginecolog,cu efectuarea examenului citotumoral Babeş-Papanicolau începând cu vârsta de 18 ani până la atingerea vârstei de 65 de ani. După 3 examinări citologice consecutive anuale normale,următoarele examinări citologice se recomandă a fi efectuate la un interval de aproximativ 2-3 ani.