Cel mai bun tip de ulei pentru consum

1 65048 original jpg jpeg

Uleiul de cocos este superalimentul secolului XXI şi nimeni nu îi poate nega beneficiile pentru sănătate. Este un aliment şi un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit în dietă vegetariană şi raw-vegană. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat şi de copii, chiar de la o vârstă fragedă.

Ca şi alte uleiuri,uleiul de cocos este şi el de mai multe feluri:extravirgin,presat la rece,presat la cald,rafinat fizic,rafinat chimic. Cum îl alegem pe cel mai sănătos?”Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive,la temperaturi ridicate. Sau,ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate,periculoase pentru sănătate. Uleiul extras sau presat la rece,numit şi virgin sau extravirgin,e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude,proaspete sau uscate şi este,prin urmare,cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat,extras la rece,organic este cel mai benefic dintre toate,deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate”,a explicat Ciprian Stancu,fondator Republica Bio-magazin ce comercializează în exclusivitate doar produse bio.

De ce este uleiul de cocos atât de sănătos?

Uleiul de cocos este unicul ulei vegetal care are o concentraţie ridicată de acizi graşi saturaţi care pot provoca o mulţime de reacţii pozitive,benefice pentru sănătate. Proprietăţile sale se datorează în special acestor acizi graşi:acizilor lauric,capric şi caprilic. Ei se asimilează rapid în organism şi se transformă în energie,motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească şi celor care fac sport. Acidul lauric se regăseşte şi în laptele matern şi ne protejează împotriva virusurilor şi bacteriilor.

Conţine cu 10% mai puţine calorii faţă de alte grăsimi vegetale şi mai mult,acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grăsimi săturate,aproape 90% dintre acizii graşi din uleiul de cocos fiind saturaţi. Acizii graşi pot avea efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale,precum epilepsie şi Alzheimer. În plus uleiul de cocos scade colesterolul,stimulează sistemul imunitar prin polifenoli şi antioxidanţi naturali,vitaminele A,C şi E,vitamina K,fier şi calciu,reglează metabolismul şi digestia şi,printre altele,ne ajută să avem părul şi pielea sănătoase şi strălucitoare atunci când alegem să-l folosim ca şi ingredient cosmetic. Protejează chiar şi împotriva periculoaselor raze ultraviolete,atunci când este întins pe piele înainte de expunerea la soare. Şi foarte interesant,multe moaşe îl folosesc pentru masajul pielii bebeluşului.

Cum folosim uleiul de cocos?

Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie,dar şi în cosmetică. Poate fi mâncat,gătit,pus în salate,în prăjituri,este un superaliment bun de întins pe pâine,după cum spun cei de la Republica BIO.

În vechile înscrisuri sanscrite,palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vieţii. Ca şi atunci,şi acum fiecare părticică a palmierului care ajunge până la 30 de metri înălţime este folosită. Din floare şi fruct,palmierul dă ulei,unt,apă şi zahăr. Din rădăcină,trunchi,nucă şi frunze,localnicii încă mai obţin frânghii,fibre pentru ţesut,coloranţi,material de izolaţie,îngrăşământ şi lemn pentru mobilă.

În bucătărie:

• Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare,el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul,margarina şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri,în salate,chiar şi în ceai sau lapte,deoarece creşte absorbţia fitonutrientilor şi antioxidanţilor.

• Se poate consuma simplu,tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi).

• Înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.

• Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies,creşte absorbţia proteinelor,vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.

• Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive,proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.

• O băutură nutritivă pe baza de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse,expectorant sau contra durerilor de gât.



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg