Cele mai toxice ţesături care nu ar trebui să-ţi atingă pielea

În magazine găseşti o gamă largă de piese vestimentare, confecţionate din diverse ţesături. Partea proastă este că multe dintre materiale ne pot îmbolnăvi, pentru că ele conţin substanţe chimice nocive.
Specialiştii spun că atunci când purtăm anumite haine,care au substanţele chimice,aceşti compuşi nocivi sunt absorbiţi de piele şi astfel ajung în fluxul sangvin,cauzând probleme grave de sănătate,cum sunt disfuncţii hormonale,probleme de comportament,afecţiuni digestive,cancer .... iar lista poate continua!
De ce ţesăturile conţin atât de mulţi compuşi toxici
Pentru a clarifica,o ţesătură poate conţine atât fibre naturale,cât şi sintetice (fibrele sunt folosite pentru a face ţesătura propriu-zisă). Fibrele naturale,cum este bumbacul,sunt cele care provin direct din natură. Fibrele sintetice,cum este nailonul,sunt cele produse de mâna omului.
Toxinele provin din fabricarea fibrelor sintetice pe bază de petrol. De asemenea,acestea provin şi din substanţe chimice utilizate pentru lipirea fibrelor ţesăturilor,precum şi pentru a fi decorate cu vopsea sau mărgele. Toxinele mai sunt adesea folosite pentru a da anumite calităţi ţesăturilor,cum este rezistenţa la foc,la colorare,la apă şi la şifonare.
Ce ţesături trebuie să eviţi
Celobrifa
Este un material obţinut prin transformarea chimică a celulozei. Pentru ca ţesătura să dureze vreme îndelungată şi pentru a putea fi spălată de nenumărate ori,fără să se decoloreze,producătorii aplică foarte multe substanţe chimice pe ea. Intenţia este bună,dar unele dintre aceste substanţe chimice sunt problematice. Ele pot provoca greaţă,dureri de cap,vărsături,dureri musculare,insomnie .... precum şi necroză la persoanele care se îmbracă cu haine confecţionate din acest material.
Nailon
Acest material este pe bază de petrol şi conţine o listă mare de substanţe chimice:sodă caustică,cloroform,terpineol,limonen,acid sulfuric,acid sulfuric şi chiar formaldehidă. Nu e bun pentru sănătate,studii recente arătând că duce la cancer,alergii ale pielii,dureri ale coloanei vertebrale,ameţeli.
Acril
Acest material este dăunător pentru mediu şi poate cauza cancer de sân la femei,avertizează oamenii de ştiinţă.
Poliester
Este fabricat din substanţe chimice foarte toxice. Aceasta cauzează o serie largă de probleme de sănătate,cum sunt diferite tipuri de cancer,afecţiuni ale pielii şi respiratorii.