Condimente şi legume care ţin de cald

1 69057 original jpg jpeg

Deşi doar uneori ne amintim că încă suntem sub semnul iernii, frigul este aici să se asigure că nu uităm. Aşa că mai punem o haină pe noi, ne zgribulim puţin şi mâncăm o ciorbă caldă.

În funcţie de sezon,se schimbă şi preferinţele noastre culinare. Dacă vara avem poftă de salate,de mâncăruri uşoare,iarna parcă nu ne săturăm dacă nu ne ostoim foamea cu o friptură zemoasă. Aşadar,ce e de făcut pentru a nu trăda silueta?Legumele crescute în pământ,precum ceapa,usturoiul,morcovii,cartofii,sfeclaşi napiipot ajuta organismul să se adapteze temperaturilor scăzute. Alte alimente potrivtie sezonului rece sunt rucola,seminţele de muştar,alunele,seminţele. Băuturile reci pot scădea rapid temperatura corpului tău. Cel mai bine este să scoţi alimentele şi băuturile din frigider cu ceva timp înainte să la consumi.Gustul asociat iernii este sărat,dar în loc să apelăm la cea din comerţ,mai bine recurgem la condimente naturale alternative,pentru diversitate şi pentru grija faţă de sănătatea noastră.Piperul negru. Are proprietăţi antiseptice şi antioxidante. Piperul alb,roşu,ori verde conţin,de asemenea,aceleaşi elemente,dar în cantităţi mai scăzute.Cardamonul.Mai puţin cunoscut,pe nedrept ignorat,cardamonul face parte din familia ghimbirului şi este un bun expectorant. În plus,oferă un gust deosebit cafelei,în cre poţi pune câte 2,5,sau chiar 10 bobiţe în funcţie de gust,într-o ceaşcă. Originară din Orient,cafeaua cu cardamona fost considerată afrodisiacde către europenii care au încercat-o,după ce au observat o creştere a potenţei şi a dorinţei sexuale după ce au consumat-o.Cayenne.Piperul Cayenne este de fapt obţinut din pudra de ardei Capiscum Annuum. Piperul Cayenne este bogat în vitamina C,antioxidanţi,betacaroten,zinc şi calciu. ajută în lupta cu răceala,tusea şi congestia nazală. O idee originală să utilă este să presari puţin din acest piper în încălţări înainte să le încalţi pentru a-ţi ţine de cald când ieşi în frig.Scorţişoara.Este bună pentru încălzirea corpului,este bun pentru cei cărora le este mereu frig şi pentru cei cu circulaţia proastă. Este un bun antiseptic şi un excelent digestiv tonic.Usturoiul.Nu cred că sunt singura căreia i se spunea la fiecare masă că trebuie să mănânce usturoi pentru că face minuni de bine. Ei bine,nu erau departe de adevăr şi ar trebui să continuăm acea tradiţie şi cu copiii noştri. Usturoiul este un vasodilatator puternic,prevenind coagularea excesviă a săngelui. În plus protejează organismul,ajutând la creşterea imunităţii.Ghimbirul.Ignorat până recent în bucătăriile românilor,a început să câştige teren. Este un antiseptic şi antioxidant natural şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Băile cu ghimbirîncălzesc corpul,relaxeaza muşchii şi sunt eficiente împotriva răcelii. Adaugă aprox. 250 de grame de ghimbir la 2 litri de apă,lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute,apoi adaugă amestecul în apa din cadă. Este indicat,dar nu obligatoriu să strecori apa înainte.Hreanul.Bogat în vitamina C,Ajută digestia alimentelor grase. Hreanul este un antiseptic natural şi un puternic decongestionant nazal.