Consumul de apă are câteva secrete. Află-le!

1 72208 original jpg jpeg

Mituri precum "se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi" sau "apa carbogazoasă nu este sănătoasă" sunt demontate şi înlocuite cu explicaţii ştiinţifice şi sfaturile experţilor privind tipul sau cantitatea de apă optimă.

Apă cu un conţinut ridicat de săruri pentru sportivi

Astfel,sportivilor,celor care prestează activităţi fizice la temperaturi ridicate,bolnavilor febrili,într-un cuvânt celor care transpiră abundent li se recomandă pentru remineralizare o apă cu un conţinut mai ridicat de săruri minerale pentru compensarea pierderilor de sodiu şi magneziu.

Tinerii în creştere,femeile de peste 45 de ani şi,în general,persoanele în vârstă ar trebui să opteze pentru o apă cu un conţinut mai ridicat de calciu,necesar sistemului osos.

În schimb,pentru nou-născuţi şi copii se recomandă apă plată cu mineralizaţie scăzută.

Celor care suferă de hipertensiune arterială li se recomandă apa cu conţinut redus de sodiu,iar pentru cei care suferă de boli cardiovasculare,cea mai bună este apa cu conţinut mai mare de bicarbonat de calciu şi magneziu. Apele minerale cu un conţinut mai ridicat de magneziu sunt mai eficiente în combaterea pietrelor la rinichi.

Apă carbogazoase,înainte de masă

De asemenea,specialiştii ne  oferă sfaturi şi în privinţa apei în corelaţie cu mâncarea sau cu vinul. În timpul mesei sau înainte de aceasta se poate bea o apă carbogazoasă mediu sau puternic mineralizată care stimulează digestia,iar între mese se recomandă o apă plată. Vinurile albe se asortează cu o apă slab mineralizată,iar cele roşii cu o apă cu mineralizaţie ceva mai ridicată.

La vinurile dulci şi demidulci servite la desert se potriveşte o apă efervescentă sau carbogazoasă. Mâncărurilor grase,fripturilor la grătar li se potrivesc cel mai bine apele minerale carbogazoase cu un conţinut ridicat de dioxid de carbon,în timp ce peştele slab sau fructele de mare merg alături de o apă minerală plată.

În ceea ce priveşte cantitatea de apă consumată,necesarul zilnic pentru un adult se poate calcula după formula 30-40 de mililitri pe kilogram de corp,deşi vara nevoia de apă poate ajunge la 45 ml pe kilogram de corp pe zi. Pe de altă parte,şi iarna,chiar dacă nu se resimte în aceeaşi măsură setea,trebuie ţinut cont de faptul că toate mijloacele de încălzire folosite sunt deshidratante.

Apa băută pe stomacul gol previne deshidratarea

Pentru a preveni deshidratarea,apa trebuie băută dimineaţa,imediat după trezire,cu 20 de minute înainte şi după masă. Apa nu trebuie băută în timpul mesei pentru că diminuează concentraţia sucurilor gastrice care contribuie la digestie şi nici seara târziu. Se bea apă şi în timpul practicării sporturilor,precum şi înainte şi după astfel de activităţi,afirmă specialiştii.