Cu ce poţi înlocui carnea
E vremea ieşirilor la iarbă verde şi a bucăţilor de carne care sfârâie de zor pe grătare. Carnea este o sursă bună de proteine, însă ea este bogată în grăsimi saturate şi colesterol, ce duc în timp la apariţia multor boli. Partea bună este că ai cu ce să o înlocuieşti.
Mazărea
Alimentele din familia leguminoaselor sunt surse bune de proteine vegetale şi mazăreanu face excepţie:o cană de boabe conţine 7,9 grame,aproximativ aceeaşi cantitate ca şi o ceaşcă de lapte. Femeile ar trebui să consume 46 de grame de proteine pe zi,iar bărbaţii au nevoie de aproximativ 56.
Quinoa
Cele mai multe tipuri de cereale conţin o cantitate mică de proteine,dar quinoa are mai mult de 8 grame pe ceaşcă,inclusiv toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. De aceea,quinoa este adesea numită şi „proteina perfectă“. În plus,cu aceasta se pot face numeroase feluri de mâncare. Ea poate fi adăugată în supe,servită cu zahăr brun şi fructe sau ca salată răcoritoare de vară.
Fructe care au coajă lemnoasă
Toate fructele care au coaja lemnoasă conţin atât grăsimi,cât şi proteine sănătoase. Dar,pentru că ele sunt bogate în calorii,migdalele,caju şi fisticul trebuie consumate doar crude sau uscate.
Fasole
Există mai multe tipuri de fasole:neagră,albă,pestriţă,dar toate au ceva în comun:sunt bogate în proteine. Două căni de fasole,de exemplu,conţin aproximativ 26 de grame de proteine.
Năut
Boabele de năut pot fi folosite în fel şi fel de salate,la prepararea humusului sau consumate ca gustare,prăjite şi sărate. O jumătate de ceaşcă de boabe de năut conţine 7,3 grame de proteine. Totodată,ele sunt bogate în fibre şi sărace în calorii,fiind recomandate şi celor care vor să slăbească.
Tempeh şi tofu
Alimentele obţinute din soiasunt unele dintre cele mai bune surse de proteine vegetariene:tempeh-ul (amestec de boabe întregi de soia,cu diferite cereale întregi) şi tofu,de exemplu,au aproximativ 15-20 de grame de proteine la jumătate de cană.