Cum afectează organismul trecerea la ora de iarnă

1 71746 original jpg jpeg

În ultimul sfârşit de săptămână din această lună, în noaptea dintre 29 şi 30 octombrie, vom trece la ora de iarnă. Pe lângă faptul că vei dormi mai mult cu o oră, află cum te afectează această schimbare!

Ziua de duminică va avea 25 de ore şi va fi cea mai lungă zi din an. După trecerea la sezonul rece şi acomodarea cu schimbarea de temperatură,organismul nostru trebuie să treacă acum printr-o nouă provocare,şi anume o perioadă mai lungă din zi în care va fi privat de lumina naturală.  

Organismul nostru trece printr-o perioadă de tranziţie,fapt ce se resimte asupra dispoziţiei şi stării noastre generale. Cele mai frecvente reacţii sunt oboseala accentuată,irascibilitate,anxietate,tulburări de somn,nivel crescut de stres,lipsă de energie,disconfort general,dureri de cap şi chiar dereglări hormonale. Schimbarea orei poate,de asemenea,intensifica problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăşi aceste stări,nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume,cu un aport ridicat de elemente nutritive.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare,de maximum  o săptămână,este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător,o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută,pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”,spune dr. Corina Zugravu,preşedintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şi Nutriţie.  

Fructele oleaginoase,surse de vitamine şi minerale

Fructele oleaginoase sunt surse bogate de vitamine şi minerale,ce asigură un nivel crescut de energie al organismului. Acestea conţin uleiuri şi grăsimi sănătoase şi au un aport nutritiv extraordinar,de aceea sunt un aliment ideal în această perioadă a anului. Eventualele stări de iritabilitate şi de oboseală generate de schimbarea orei pot fi diminuate datorită conţinutului ridicat de magneziu pe care oleaginoasele îl conţin. De asemenea,magneziul este un foarte bun stimulent pentru funcţionarea normală a sistemului imunitar. Serotonina eliberată prin anumite fructe oleaginoase,precum nucile,are un rol extrem de important pentru buna noastră funcţionare fizică şi psihică. Se recomandă ca oleaginoasele precum migdalele,fisticul,nucile caju şi cele braziliene,castanele,nucile sau alunele să fie consumate în formă cât mai naturală,fără a interveni termic asupra lor şi fără a le adăuga alte ingrediente,cum ar fi sarea. 

Berea poate combate insomniile

Bereaeste o băutură cu multiple calităţi,în special datorită faptului că este fabricată din ingrediente 100% naturale. Cerealele sunt ingredientele de bază ale berii şi o îmbogăţesc cu vitaminele de tip B,precum niacina (B3),riboflavina (B2),piridoxina (B6) şi acidul folic (B9),care ne ajută să facem faţă mai bine schimbărilor din bioritmul nostru. Totodată,în combinaţie cu alte ingrediente din compoziţia berii,precum vitamina B2 şi acidul nicotinic,hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă,prin relaxarea vaselor de sânge,ceea ce induce somnul. În plus,datorită hameiului,berea conţine antioxidanţi care alături de vitaminele B redau o stare de bine organismului şi contribuie la întărirea sistemului imunitar. Beneficiile pentru organism ale acestei băuturi,aportul de vitamine,fibre şi nutrienţi pot apărea însă doar atunci când este consumată cu moderaţie. Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor şi 660 ml/zi în cazul bărbaţilor,cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.

Vitamina C,din kiwi şi ardei gras roşu

Vitamina C redă energia organismului pe durata întregii zile,întăreşte sistemul imunitar şi ajută la absorbţia fierului,un mineral vital pentru transportul oxigenului şi al substanţelor nutritive în corp. În plus,vitamina C este un aliat de nădejde al organismului în sezonul rece,pentru prevenirea răcelilor,dar şi pentru combaterea oboselii,stresului,depresiei sau episoadelor de insomnie,cu precădere în momentul în care organismul nostru duce lipsă de lumină naturală. În topul celor mai bogate surse de vitamina C se află kiwi şi ardeiul gras roşu,care au un conţinut de vitamina C mai mare decât o portocală.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg