Cum afli dacă un produs este cu adevărat tradiţional
Găsim în marile lanţuri de supermarketuri sau la diverse târguri produse alimentare, despre care vânzătorii spun că sunt tradiţionale.
Produsele alimentare tradiţionale sunt alea care se obţin din materii prime locale,pe baza unei reţete şi procedeu de prelucrare tradiţional. Iată cum poţi verifica dacă ceea ce cumperi este 100% românesc.
Caută logoul pe etichetă
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă pe produs se găseşte logoul,care atestă că acel produs este unul tradiţional. „Începând cu luna decembrie 2013,Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradiţionale româneşti cu un logo care menţionează faptul că produsul respectiv este atestat de MADR,în partea de sus având însemnul de produs tradiţional,iar în partea de jos România pe un fundal tricolor“,explică Daniela Niculescu,director general Certified E-Friendly Food (CEFF).
Citeşte şi:
Cum să faci diferenţa între produsele alimentare autentice şi imitaţii
Produsele „light“ – bune sau nu?
Verifică lista de produse atestate
Înainte de a pleca de acasă caută lista de produse atestate,pe care o găseşti pe website-ul oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/produse-traditionale-romanesti.html). Aceasta „ prezintă exact producătorul şi numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele şi reţeta produsului tradiţional“,adaugă directorul general al CEFF,Daniela Niculescu.
Întreabă vânzătorul
Când nu eşti sigur de autencitatea produselor,întreabă-l pe comerciant. Pune întrebări legate de provenienţă,producţie şi ingrediente.
Nu toate E-urile ne fac rău
Când spunem E-uri ne vin în minte acei aditivi alimentari dăunători. De fapt,nu toţi ne fac rău. „De exemplu,extractul de paprika,roşul de sfeclă sau cărbunele negru sunt extrase din natură şi încadrate în categoria aditivilor coloranţi. Celuloza este folosită ca şi agent de îngroşare. Dacă un produs conţine E-uri,nu înseamnă că nu este tradiţional. Citeşte cu atenţie eticheta sau informează-te despre E-urile dăunătoare şi cele permise în cantităţile recomandate. (http://www.ceff.info/lista-aditivilor.html)“,subliniază directorul general al CEFF.