Cum au devenit tocurile un simbol al eleganţei

1 74650 original jpg jpeg

Tocurile reprezintă un atu al femeilor de pretutindeni. Pe vremuri însă, nici bărbaţii nu se sfiau să poarte încălţăminte înaltă. Unii, precum Ludovic al XIV-lea al Franţei, au impus tocurile ca pe un simbol al strălucirii regale.

Primele reprezentări ale tocurilor datează din anul 3500 î.Hr. Picturile murale egiptene înfăţişau nobili purtând încălţăminte înaltă,pentru a se diferenţia de oamenii de rând care umblau,fireşte,în picioarele goale. Cei avuţi, bărbaţi şi femei deopotrivă,purtau conduri cu toc cu ocazia diveselor ceremonii religioase.

Tot în vechiul Egipt,tocurile erau confecţionate din bucăţi de piele ce erau îmbinate pentru a forma semnul „ankh“,simbol al vieţii.

„Kothorni“ erau nişte sandale de tip platformă purtate de către romani şi greci,în Antichitate. Erau extrem de înalte,cu tălpi de plută. De regulă,sandalele făceau parte din costumul de scenă al actorilor. În Roma antică,tocurile înalte erau asociate cu prostituţia.

Istoricie susţin că,în secolul al IX-lea,şi războinicii persani purtau tocuri. Încălţămintea cu toc era special concepută pentru bărbaţii care călăreau,pentru a împiedica alunecarea piciorului din scăriţa atârnată de şa.

În anul 1533 tocurile intră definitiv în moda feminimă: Caterina de Medici le aduce în atenţia publicului la nunta sa cu Henric al II-lea. Nu erau foarte înalte,măsurau aproximativ 5 cm.

Rămâne în istorie şi pasiunea Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea al Franţei) pentru pantofii cu toc. Maiestatea sa încerca astfel să-şi ascundă statura scundă. Tot la porunca sa,doar favoriţii de la Curte puteau purta tocuri-şi numai de culoare roşie.



Recente

Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg