Cum combaţi deficitul de calciu

1 81672 original jpg jpeg

Calciul este un mineral foarte important pentru corp; este necesar pentru întărirea oaselor, unghiilor şi dinţilor, pentru menţinerea sub control a funcţiilor musculare şi nervoase. Aşadar, este evident că, dacă organismul suferă de deficit de calciu, există riscul de apariţie a mai multor probleme de sănătate.

Există câteva modalităţi prin care deficitul de calciu poate fi prevenit sau combătut, şi anume:

Expunerea la soare în cursul dimineţii

Dacă te expui la soare dimineaţa, corpul primeşte vitamina D. Aceasta ajută la absorbţia calciului şi la fixarea acestuia în sânge. Astfel, 15 de minute de baie în soare sunt suficiente pentru a obţine doza zilnică necesară.

Mâncând alimente bogate în calciu

Cel mai bun mod de a preveni şi combate deficienţa de calciu este consumând alimente bogate în calciu. Brânză, lapte, iaurt, toate produsele lactate sunt surse de calciu. De asemenea, mai pot fi mâncate portocale, cereale, lapte de soia şi alte produse din soia, spanac, varză. Toate acestea sunt alternative pentru persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză.

Mănâncă alimente bogate în magneziu

Ca şi vitamina D, magneziu este, de asemenea, o altă componentă necesară pentru o mai bună absorbţie a calciului. Absorbţia intestinală a calciului şi excreţia renală a ambelor componente sunt interdependente. Aşadar, mănâncă alimente broccoli, mazăre, alge marine, spanac, castraveţi, fasole verde etc.

Evită consumul excesiv de sare

Persoanele care mănâncă sare în exces suferă des de carenţă de calciu. Sodiul nu permite organismului să absoarbă calciul din alimente, iar oasele, unghiile şi dinţii suferă din această cauză. Mai mult, sarea este asociată cu afecţiunile cardiovasculare. Recomandat este să fie redusă cantitatea de sare.

Evită băuturile carbogazoase şi alte băuturi răcoritoare

Poate nu ştiai, dar băuturile care conţin acid pot interfera cu absorbţia calciului. De asemenea, consumul excesiv al acestor băuturi poate provoca o creştere a nivelului de fosfat din sânge, lucru care întrerupe procesul de absorbţie a calciului.