Cum învingi dependenţa de zahăr

1 71132 original jpg jpeg

Mulţi dintre noi devenim cu uşurinţă dependenţi de gustul dulce al zahărului, obicei total nesănătos. Deşi pare greu, nu este imposibil să ţii piept poftei de dulciuri.

Zahărul este unul dintre marii inamici ai sănătăţii,pentru că poate fi de vină pentru apariţia diabetului,a bolilor cardiovasculare,dar şi a obezităţii.Iritabilitatea,semn al dependenţeiDacă nu poţi să stai o zi fără să mănânci ceva dulce şi eşti irascibilă,dacă nu poţi să rezişti în faţa unei prăjituri sau dacă găseşti mereu motive te răsfeţi cu o bomboană sau o băutură dulce,  ai toate şansele să fii dependentă de această „otravă“ dulce. Unele persoane se pot confrunta cu transpiraţii reci,în lipsa alimentelor care conţin zahăr.Mişcarea,de ajutorCel mai indicat este să renunţi la acest obicei treptat. Începe să mănânci mai multe fructe. Acestea conţin zaharuri naturale,care nu sunt atât de dăunătoare sănătăţii,pentru că nu duc la creşterea bruscă a glicemiei,cum se întâmplă în cazul zahărului.O mare slăbiciune în lupta cu această dependenţă este senzaţia de foame. Aşa că ai grijă să mănânci proteine şi fibre,care prelungesc senzaţia de saţietate şi reglează glicemia.O altă regulă de aur este să începi să faci mişcare,astfel încât corpul să secrete serotonină,hormon care se produce şi atunci când mânânci dulciuri. La secreţia de serotonină ajută şi consumul de lapte,datorită unei proteine pe care o conţine.Atenţie la alimentele pe care le cumperi,căci în multe dintre ele se  găseşte şi zahăr,chiar dacă este vorba despre salate,pâine,covrigi,muştar,ketchup,diverse conserve şi sosuri. De aceea,este important să citeşti cu atenţie eticheta.Ştiai că...

...aportul zilnic de zahăr ar trebui să fie de 25 de grame pe zi,adică 5 linguriţe? Recomandarea aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Încearcă să elimini băuturile carbogazoase,căci sunt o sursă importantă de zahăr. Le poţi înlocui cu ceaiuri neîndulcite şi sucuri naturale din fructe.

Ai grijă să ai un program regulat de somn,căci s-a constatat că persoanele care au obiceiul să adoarmă târziu sunt mai predispuse la consumul de zahăr.