Cum îţi „otrăveşti“ memoria fără să ştii
Anumite obiceiuri nesănătoase, poluarea şi dieta bogată în grăsimi pot duce, în timp, la scăderea capacităţii de memorare. Pentru ca mintea să-ţi meargă brici, trebuie s-o stimulezi şi să faci câteva schimbări în stilul de viaţă.
Nu dormi suficient
Specialiştii spun că persoanele care se confruntă cu tulburări de somn nu doar că nu se pot concentra,ci se confruntă şi cu oboseală în timpul zilei,atenţie deficitară şi timp de reacţie redus. Recomandarea standard de opt ore de somn pe noapte nu funcţionează neapărat pentru toată lumea. Dacă te trezeşti obosită şi caşti fără oprire în timpul zilei,este posibil să ai nevoie să dormi mai multe ore pe noapte.
Te stresezi
Grijile pot afecta memoria,arată studii recente. Cercetătorii spun că depresia,anxietatea şi boala bipolară,urmări ale unui stil de viaţă stresant,perturbă circuitele neuronale implicate în buna funcţionare a memoriei. Perioadele prelungite de stres cresc nivelurile de cortizol în creier,ceea ce face ca celulele să-şi piardă plasticitatea,adică abilitatea de a comunica rapid între ele – conexiunemdenumită sinaptă. Astfel,înveţi şi-ţi aminteşti cu dificultate.
Iei medicamente
Multe din pastilele prescrise de medic pot fi vinovate de situaţiile în care eşti uitucă. Antidepresivele,medicamentele pentru inimă,analgezicele narcotice,pastilele care tratează incontinenţa urinară şi chiar antihistaminicele pot afecta capacitatea de memorare.
Fumezi
Fumatul afectează alimentarea corectă cu sânge a creierului,ceea ce duce la probleme de memorie. Studiile arată că cei care au acest obicei se confruntă mai des cu greutatea de a reţine informaţii decât nefumătorii. Asta pentru că fumatul favorizează acumularea de proteine anormale în creier,care împiedică procesarea şi transmiterea informaţiilor.
Ai o dietă bogată în grăsimi
Alimentele pe care le mănânci joacă un rol crucial în buna funcţionare a memoriei. Dacă obişnuieşti să consumi produse bogate în grăsimi,rişti să ai probleme cu inima şi cu memoria.
Bune pentru stimularea memoriei
Ceaiul verde. Substanţele găsite în acesta ajută la îmbunătăţirea memoriei şi favorizează dezvoltarea de noi celule în creier.
Exerciţiile fizice regulate. Specialiştii recomandă 45 de minute de exerciţii aerobice,patru zile pe săptămână pentru stimularea memoriei.
Legumele şi fructele proaspete. Ţelina,broccoli,conopida şi nucile conţin antioxidanţi şi alţi compuşi care au grijă de creier şi pot favoriza producerea de noi celule.
Sfatul specialistului
Călin Ciubotaru,medic de familie
Nopţile nedormite,oboseala cronică,privitul îndelung la calculator sau televizor,stresul cronic,sedentarismul,fumatul,abuzul de substanţe excitante (cafea,băuturi energizante etc.),anumite medicamente scad în timp capacitatea de memorizare. Însăşi trecerea timpului intervine în acest proces,dar stilul nostru de viaţă influenţează determinant viteza de degradare a memoriei. Prin solicitări zilnice adecvate,memoria se antrenează,se dezvoltă şi se menţine.