Cum îţi păstrezi motivaţia de a face mişcare

1 64995 original jpg jpeg

După o zi obositoare de muncă, e de înţeles că numai de sport nu mai ai chef. Timpul nu-ţi este un aliat pe măsură, simţi că şi pentru a te mişca prin casă consumi prea multă energie.

Iată cum poţi să scapi de aceste scuze şi să-ţi pui organismul la treabă.

Fă-ţi un program

După o perioadă de timp în care ai făcut sport,este normal ca la un moment dat să te simţi plictisită când vine vorba să practici un sport. Scade curiozitatea şi aştepţi cu nerăbdare rezultatele exerciţiilor fizice. Ce e de făcut? În primul rând,să-ţi faci un program în care să-ţi sublieniezi ora de făcut mişcare cu o cariocă fluorescentă. Planificarea orei de sport presupune să o incluzi într-un proiect general de repunere în formă. Acest lucru înseamnă că deja te-ai „autorizat” să ai grijă de corpul tău,deci un prim pas către a te motiva să mergi la sală. Semnezi în acest caz un fel de contract cu tine însăţi,un contract de schimbare a proastelor obiceiuri de femeie sedentară.

Execută mişcările cu stricteţe

Chiar şi când ţi-ai găsit energia necesară să mergi la sală,te loveşti de o problemă destul de importantă. Te mişti cu greu şi în reluare,încerci să „fentezi” anumite mişcări şi să faci lucrurile de faţadă. E de înţeles că la început ţi-a venit greu să te mişti şi să te acomodezi cu atmosfera din sală sau din jur. Însă pe măsură ce timpul trece,începe să apeşi pe butonul de viteză şi să încerci să-ţi dai drumul. Fixează-ţi un număr de mişcări pe care trebuie să le faci şi stabileşte-ţi mereu o dificultate mai mare faţă de ultima oară când ai făcut sport.

Nu te epuiza

Sportul îţi face bine din două puncte de vedere:pe de o parte,te ajută să ai un organism puternic şi rezistent,iar pe de altă parte este ca o gură de aer proaspăt pentru psihic. Însă nu trebuie să-l practici în exces sau să te epuizezi atunci când îl faci,pentru că rişti să strici balanţa dintre cele două părţi. Dimpotrivă,pentru psihic,încearcă să asezonezi atmosfera cu nişte muzică relaxantă şi din punct de vedere fizic fă mişcări fără a te rănii.

Când reiei activitatea

A trecut mai mult de o lună de când n-ai mai pus piciorul în sala de sport. Te simţi anchilozată,ţi-e tare lene şi te năpădesc toate amintirile neplăcute despre orele de sport de la şcoală:ştiai tu că n-ai fost sportivă şi că nici n-ai să fii. Personalizează-ţi antrenamentul ţinând cont de capacităţile şi de nevoile tale. Alegându-le pe cele potrivite cu aşteptările tale,vei învăţa să te cunoşti şi să ai încredere în tine.