Cum să scăpi de teama de dentist

1 70600 original jpg jpeg

25% dintre cei care urmează să viziteze un stomatolog suferă de teama de durere. Pentru ca frica aceasta să nu mai fie cauza absenţei de la controlul anual, stomatologul nu trebuie să fie ales doar în funcţie de costuri.

Este destul să simţi mirosul specific unui cabinet stomatologic pentru ca reamintirea experienţelor dureroase din trecut să-ţi facă rău. Starea pe care o simţi se numeşte anxietate şi este cauzată de asocierea mersului la dentist cu o experienţă negativă.

Pe măsură ce vizitele neplăcute se acumulează,creşte şi posibilitatea de a dezvolta o fobie. Partea bună este că,în ultimii ani,medicii dentişti au început să folosească tot mai mult anestezia sau laserele,ceea ce a făcut tratamentele mai puţin dureroase şi au diminuat senzaţia de vulnerabilitate a celor aflaţi pe scaunul stomatologic.

Dentistul care reduce teama

Un medic bun alungă frica de a călca pragul unui cabinet dentar. Desigur că,pentru a-l găsi pe cel potrivit este mai bine să nu aştepţi să apară marile dureri. Caută să mergi la un medic recomandat de cunoscuţi,pentru că vei obţine informaţii mai aproape de adevăr decât cele pe care le găseşti într-un pliant. Criteriile de alegere a dentistului sunt răbdarea,prietenia pe care le arată pacienţilor şi empatia faţă de problemele lor dentare.

Frica de necunoscut

Pentru că în primul rând frica provine din teama de necunoscut şi de lipsa de control asupra a ceea ce se va întâmpla,cere-i stomatologului să-ţi explice în detaliu ceea ce urmează să facă în timpul procedurii dentare. Propune-i s-o luaţi treptat,făcând la prima vizită un simplu control,apoi la a doua o curăţare profesională a dinţilor,pentru ca abia apoi să treceţi la tratarea problemelor dentare. În acest fel se va crea o relaţie medic-pacient bazată pe încredere şi comunicare,iar fiecare pas făcut împreună va fi acceptat de comun acord.

Anestezia temerilor

Există şi metode prin care îţi poţi face mai plăcută vizita la stomatolog. În loc să te concentrezi pe durere,încearcă să-ţi relaxezi fiecare parte din corp pe care o simţi tensionată,să te gândeşti la ceea ce mai ai de făcut în acea zi sau să asculţi ştirile,dacă există un radio deschis în apropiere. În plus,anxietatea apare mai ales atunci când nu ştii cu certitudine de ce anume de temi. Odată aflată cauza,va fi mult mai uşor să găseşti rezolvarea. Cea mai frecventă cauză este durerea,deci cel mai uşor va fi să ceri de fiecare dată o anestezie locală sau chiar generală,dacă fobia s-a instalat deja.

Info

Peste 50% din români merg la un dentist numai când au dureri foarte mari cauzate de carii sau de alte afecţiuni dentare.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg