Cum speli corect fructele şi legumele

Cele mai multe dintre vitaminele şi mineralele din fructe şi legume se regăsesc în coaja acestora. Pentru a beneficia de tot aportul de substanţe nutritive este bine să ştii cum să speli corect fructele şi legumele.
Prin spălare sunt îndepărtaţi germenii şi bacteriile care te pot îmbolnăvi. Modurile de contaminare al fructelor sunt diverse,începând de la solul în care au crescut,apa folosită pentru irigaţii,apa de ploaie,precum şi numeroasele mâini prin care trec. Acestea sunt culese şi împachetate de persoane diferite,iar germenii şi bacteriile pot fi transmise foarte uşor de pe mâini pe coaja fructelor şi a legumelor.
Este recomandat ca înainte să speli fructele,să-ţi speli mâinile cu apă călduţă şi săpun. De asemenea este bine ca după ce le-ai spălat să le ştergi cu un prosop curat. Deşi cele mai multe fructe şi legume pot fi spălate doar sub un jet de apă rece,altele au nevoie de o spălare specială.
Cum speli corect legumele:
Conopida şi broccoli
Aceste două legume sunt mai greu de spălat deoarece au cavităţi unde se pot ascunde germenii. Din acest motiv este recomandat să scufunzi aceste legume într-un bol cu apă rece timp de 2 minute,iar apa să le acopere în întregime. După ce le-ai scos din vas spală-le sub un jet de apă rece.
Citeşte şi:
Fructele de sezon şi beneficiile lor
Ciupercile
Nu este nevoie să speli ciupercile,fiind de ajuns să le ştergi cu o perie moale ca să îndepărtezi murdăria şi microbii. Dacă sunt foarte murdare,poţi spăla sub un jet de apă rece ciupercile,dar ai grijă să nu le ţii prea mult,deoarece ciupercile sunt ca nişte bureţi care vor absorbi repede apa.
Ierburile proaspete
Întrucât sunt fragile trebuie să le speli cu multă grijă. Cel mai bun mod pentru a îndepărta murdăria este să le scufunzi într-un vas plin cu apă rece,insistând asupra frunzelor. După ce le-ai lăsat puţin să se scurgă,le poţi pune într-un şervet absorbant.
Cum speli corect fructele:
Merele
Codiţa mărului,precum şi vârful acestuia sunt locuri unde se pot ascunde germeni şi bacterii. Aşadar,ai grijă să laşi apă să curgă şi în aceste locuri şi să le ştergi temeinic cu un prosop curat,mai ales dacă foloseşti mărul cu tot cu coajă.
Pepenii
Atât cei verzi,cât şi cei galbeni trebuie spălaţi foarte bine,chiar dacă nu le consumi şi coaja. Mai întâi trebuie să-i speli cu apă rece,după care să le freci coaja cu o perie. În acest mod nu vei contamina cuţitul când vei tăia fructul.