Cum te protejezi împotriva gripei de sezon?
Toamna, eşti mai predispusă riscului de a face gripă şi răceală. Nu te îngrijora! Ai la-ndemână cele mai bune metode de prevenţie!
Schimbările bruşte de vreme te fac mai vulnerabilă în faţa gripei şi a răcelilor de sezon. Conf. Dr. Monica Luminos,medic pediatru,specialist boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”,îţi spune cum să te fereşti.
Simptomele gripei şi ale răcelii,diferite
Gripa debutează brusc,cu febră mare,frisoane puternice,dureri musculare şi de cap,sensibilitate la lumină. Aceste simptome sunt însoţite de tuse,rinoree (îţi curge nasul),senzaţie de usturime în gât.
În cazul răcelii,febra este mai scăzută (37,4 – 37,5 de grade).„Tusea este în general mai uşoară sau moderată,durerile de cap sunt şi ele destul de rare,durerile articulare şi cele musculare sunt discrete,iar senzaţia de astenie este foarte uşoară.”spune medicul Monica Luminos.
Aşa te poţi feri!
Poţi să previi gripa şi răceala dacă iei din timp suplimente imunizante. La fel de mult te ajută şi alimentaţia bogată în fructe şi legume (neprocesate termic au mai multă vitamina C).În plus,15 minute de mişcare pe zi cresc rezistenţa.
În ce constă tratamentul?
Medicamentele luate după ureche îţi pot face mai mult rău decât bine. De aceea,înainte de a lua orice tratament pentru gripă şi răceală,este indicat să te adresezi medicului de familie.
Antibioticele se prescriu numai pentru anumite complicaţii,iar aspirina nu se recomandă sub nicio formă în cazul infecţiilor gripale (poate determina sindromul Reye – leziuni la nivelul creierului şi ale ficatului).
Gripa netratată la timp poate duce la pneumonie,crize de astm şi la sinuzită.
Vaccinarea antigripală,cea mai eficientă metodă de prevenire
Efectul vaccinării durează aproape un an şi scade cu aproape 90% riscul îmbolnăvirii. „Ideal,vaccinul gripal trebuie să fie făcut în lunile septembrie şi octombrie.
Organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului.”
Cu toate acestea,vaccinarea se poate face pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie).
Gravidele,precum şi femeile care alăptează au voie să se vaccineze antigripal.