De ce are nevoie corpul tău de grăsimi
Nu te mai gândi la grăsimi ca la un lucru urât, ce trebuie eradicat din viaţa ta complet! Iată de ce ai nevoie de grăsimi pentru a pierde în greutate, pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi pentru a-ţi stimula sistemul imunitar!
Corpul tău are nevoie de grăsimi pentru a putea funcţiona ca la carte! Acestea te ajută să absorbi vitaminele A,D şi E,vitale pentru sistemul nervos.
Se pare că femeile care au urmat o dietă mediteraneană plină de grăsimi mononesaturate sănătoase au redus riscul de a dezvolta boli de inimă,cu până la 29%.
Din totalul zilnic de calorii,25 – 30% ar trebui să provină din grăsimi.
Grăsimilemononesaturate
Ce rol au:Aceste grăsimi îţi ridică colesterolul bun,îl micşorează pe cel rău şi împiedică acumularea de „plăci” pe artere. Ele ajută,de asemenea,la prevenirea grăsimii de pe abdomen.
în uleiul de măsline şi în măsline,în migdale,caju,alune,unt de arahide,seminţe de susan şi în avocado.
Două-trei linguri de ulei de măsline pe zi pot creşte nivelul colesterolului bun şi te protejează împotriva bolilor de inimă.
Citeşte şi:
Femeile la menopauză care iau medicamente pentru colesterol au un risc crescut de diabet
Dieta care scade colesterolul “rău”
În plus faţă de scăderea colesterolului rău,aceste grăsimi conţin Omega-3,acizi graşi esenţiali,care stimulează buna funcţionare a creierului şi poate ajuta la întărirea sistemului imunitar,dar şi a stării de spirit. În cantităţi mai mici,acizii graşi,îţi menţin pielea şi ochii sănătoşi.
Omega-3 se găseşte în primul rând în peşte:somon,macrou,hering,dar şi în seminţe de in,nuci şi tofu. Omega-6 găseşti în porumb şi în uleiul de floarea soarelui,în carnea de pui şi de vită.
Trebuie să te axezi mai mult pe Omega-3,şi mai puţin pe Omega-6,pentru că aceasta poate duce la inflamări,strâns legate de bolile de inimă.
Evită grăsimile saturate
Acestea cresc nivelul colesterolului rău din corp şi creşte,implicit,şi riscul de boli de inimă.
Unde le găseşti:În carnea păsărilor de curte,în produsele lactate,cum ar fi smântâna,untul,şi în unele alimente vegetale,cum ar fi nuca de cocos şi uleiul de palmier.
De ce cantitate ai nevoie:Limitează consumul de grăsimi saturatela mai puţin de 10% din totalul zilnic de calorii.