De ce este bine să mâncăm grăsimi la micul dejun
Micul dejun este cea mai important masă din zi pentru că ne asigură startul necesar de energie de la prima oră. Dacă te afli printre persoanele care se mulţumesc cu un croissant şi cu o cafea, află că nu este un obicei tocmai sănătos. Chiar şi nutriţioniştii francezi recomandă înlocuirea celebrului pain au chocolat cu o felie de pâine cu unt.
De ce sărim peste micul dejun?
Multe persoane aleg să nu mănânce dimineaţa, fie că se grăbesc, fie că nu prea au poftă de mâncare sau că nu ştiu ce să gătească. Cert este că, dacă nu îţi ei porţia de energie după ce te-ai trezit, peste zi s-ar putea să mănânci mai des.
Micul dejun trebuie sa fie bogat în nutrimenţi şi să ne ofere o senzaţie de saţietate pe întreaga durată a zilei. Şi atunci cum procedezi ? Alege alimente bogate în fibre şi proteine, carbohidraţi care se transformă în energie.
Ce alimente să alegem?
Mulţi dintre noi aleg să mănânce dimineaţa prea multe alimente dulci, în special cereale, prăjituri, gogoşi, gemuri. Toate acestea au un indice glicemic prea mare, cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, care va scădea la fel de repede după aceea. Aşadar, dacă mănânci pâine cu nutella la 7 dimineaţa, este normal să-ţi fie foame după o oră.
Ca alternativă sunt grăsimile nesaturate, numite şi cele ,,bune”. Sursele bogate în aceste grăsimi includ: măslinele şi uleiul de măsline, peştele gras (somon) nucile şi majoritatea fructelor din familia nucilor. Grasimile ,,bune” sau nesaturate pot scădea nivelul colesterolului „rău”, al trigliceridelor, riscul de boli cardiovasculare, oferind organismului acizii esenţiali graşi pe care nu îi poate produce singur.
Un mic dejun ideal
Cultura alimentară a cărei ţări crezi că ar câştiga la capitolul mic dejun ideal? Dacă ne gândim la englezi- au prea multă slănină şi fasole. Nemţii aleg cârnăciori şi multe produse de patiserie. Francezilor le plac foietajele cu ciocolată sau cu unt. Dacă stăm să ne gândim puţin, cel mai echilibrat mic dejun, printre europeni, îl au grecii. La masa de dimineaţă, lor nu le lipsesc măslinele, brânza, legumele, cerealele, nucile.
Esenţiali pentru buna funcţionare a creierului, a retinei şi a sistemului nervos, acizii graşi omega-3 sunt, de asemenea, prezenţi la peştii graşi, cum ar fi macroul, heringul sau sardinele. Cu siguranţă, înlocuirea croissantului cu unt cu sardinele nu este pe placul tuturor. Păcat, pentru că peştele este, de asemenea, o sursă bună de proteine şi, prin urmare, de energie. Dacă nu avem pofta unui pescar islandez, putem înlocui peştele cu ouă, şuncă sau brânzeturi.
Sursa foto: Shutterstock