De ce îmi este rău? Care e cauza când medicul spune că n-ai nimic

1 68084 original jpg jpeg

De ce îmi este rău? Iată o întrebare pe care ţi-o pui de câte ori te-apucă din senin tot felul de dureri şi te simţi sleită de puteri, mai ales dacă doctorul ăţi spune că n-ai nimic. Atunci, de ce te simţi rău?

Dacă îţi pui întrebarea "De ce îmi este rău?" e bine să ştii că nu trăim sub un clopot de sticlă, iar schimbările de vreme,poluarea,alimentele pline de chimicale,exploziile solare ori radiaţiile din diverse surse ne influenţează zilnic starea de sănătate.

Poate te-ai întrebat în anumite zile de ce eşti obosită la prima oră a dimineţii sau de ce te dor oasele deşi n-ai vârsta bunicii. Sau poate ai avut stări depresive,irascibilitate,disconfort gastric,căderi de calciu şi,ducându-te la medic să afli ce se-ntâmplă,analizele n-au arătat o suferinţă anume. Răspunsul ni-l dau specialiştii,care ne vor arăta cât de mult interacţionăm cu mediul în care trăim.

De ce îmi este rău? Meteodependenţă? De ce?

Te-a luat brusc durerea de oase? S-ar putea să plouă. Ai ameţit? Presiunea atmosferică este de vină. Ce să mai vorbim despre vârstnici,care pot da buletinul meteo după durerile lor reumatice… Sensibilitatea organismului uman creşte în funcţie de schimbările climatice,de modificarea câmpurilor electromagnetice dinaintea ploii sau de schimbarea anotimpurilor.

Ce-mi face vremea asta…

Se ştie că variaţiile bruşte de temperatură cresc disconfortul,mai ales în cazul celor cu boli circulatorii,respiratorii şi infecţioase. Studiile arată că problemele cardiovasculare,mai ales angina,sunt mai frecvente după răcirea sau încălzirea bruscă a vremii. Hemoglobina din sânge creşte în zilele friguroase şi presiunea sangvină diastolică este mai ridicată în lunile de iarnă. Ca să nu mai vorbim de astm,care se manifestă altfel în fiecare anotimp.

De ce îmi este rău? - Căldura toridă este şi ea o sursă de neplăceri pentru cei care suferă de boli respiratorii şi cardiace. Trebuie să ştii că aerul cald şi umed este mai periculos pentru sănătate,decât cel cald şi uscat,deoarece ne deshidratăm mai repede când umiditatea este ridicată. Stările de rău,ameţelile datorate hipotensiunii arteriale pot apărea în zilele cu presiune atmosferică mai crescută. Presiunea atmosferică mică creşte tensiunea arterială.

De ce îmi este rău? Sunt prost dispusă! O fi de la vreme?

Depresiile sunt mai frecvente pe vreme friguroasă,ploioasă,cu ceaţă. Toate aceste exemple au explicaţii ştiinţifice,bazate pe modificări hormonale. Sensibilitatea la schimbările vremii se asociază cu afecţiunile,tulburările,dispoziţiile noastre. Potrivit medicului primar psihiatru Săndulescu Maria Carmena,o atmosferă umedă accentuează durerile de oase şi cele de articulaţii,iar presiunea atmosferică scăzută determină dureri de cap şi modificări ale tensiunii arteriale. Un cer acoperit de nori dă,în afară de cefalee (care nu trece cu nimic),stări de vertij,palpitaţii,anxietate,iritabilitate,stări de slăbiciune,astenie şi somnolenţă (care nu trece la niciun remediu energizant şi care dispare în moemntul în care începe ploaia).

Toţi suntem meteosensibili?

- Medicii au identificat patru tipuri de meteosensibilitate.

Primii sunt  meteoadaptabilii,adică persoanele care n-au niciun fel de probleme la schimbările vremii. Urmează meteodependenţii,la care influenţa vremii are efect direct asupra echilibrului psihic şi asupra stării generale de sănătate. Aici găsim multe rele – irascibilitatea,durerile de cap,tendinţele depresive. Apoi anticipativii,cei care simt modificările vremii cu 48 de ore în avans. Ultimii sunt meteosensibilii adevăraţi,cei cărora schimbările de vreme le activează boli existente (reumatism,dereglări ale sistemului neurovegetativ şi altele).

De ce îmi este rău? Tristeţea vine... din alimente

Ţi s-a întâmplat să te simţi tristă,chiar deprimată,fără să ai un motiv?E bine,acesta există:alimentele prelucrate industrial,precum carnea,brânzeturile,zaharurile,consumate în exces. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că acestea determină scăderea PH-ului sângelui şi al limfei,o cauză cunoscută a depresiei. Ca să preîntâmpini apariţia acestor probleme,este bine să consumi alimente bogate în vitamina B,precum ficatul şi cerealele integrale.Şi mesele neregulate,luate pe fugă,pot duce la apariţia unor probleme digestive,a unui somn agitat sau a obezităţii. De aceea,este bine să iei micul dejun la 1-2 ore de la trezire,prânzul între orele.12.00 şi 14.00,iar cina între orele 18.00 şi 20.00. Include în alimentaţie peşte,ouă,arahide şi nuci,care sunt bogate în triptofan,un precursor al serotoninei (hormonul fericirii) şi te vei simţi altfel.

Ai insomnii? Exploziile solare sunt de vină!

- Anul acesta ai tot auzit vorbindu-se de exploziile solare (prima a avut loc în luna februarie),iar specialiştii spun că în viitor vor fi din ce în ce mai puternice (în luna mai a anului 2013 va fi atins maximul de intensitate). Acestea pot influenta organismul uman,a explicat preşedintele Societăţii Române de Neurologie,prof. dr. Ovidiu Băjenaru,citat de agenţia Agerpres. Persoanele cele mai expuse sunt cele cu un temperament anxios. Aşadar,dacă te numeri printre acestea să nu te miri că ai insomnii sau că te simţi foarte obosită. La rândul lor,cercetătorii americani susţin că în perioadele cu furtuni şi explozii solare,numărul persoanelor care suferă de migrene creşte.

De ce îmi este rău? - Poluarea te face anxioasă

Claxoanele,praful,smogul depăşesc cu mult limita de tolerare a oricărei persoane care trăieşte în agitaţia oraşelor. Poluarea fonică la care eşti supusă zilnic îşi lasă amprente asupra sănătăţii tale,determinând

,o stare generală de tensiune,în care toată lumea este supărată pe toată lumea. La aceşti factori se adaugă şi stresul pe care ţi-l cauzează sarcinile de serviciu şi cele gospodăreşti (curăţenie,ajuţi copii la teme),care nu de puţine ori,le depăşesc pe cele ale partenerului. Este foarte important să nu te laşi afectată de grija zilei de mâine,mai ales în vremuri de criză,în care totul devine nesigur,domină o stare de îngrijoare continuă,ceea ce încurajează munca în exces.

Dr. Sandulescu Maria-Carmena

Poluarea psihică,problema zilelor noastre   

Oricât ar părea de curios,există şi o poluare psihică,la care sunt supuşi locuitorii marilor oraşe. Zgomotul,traficul aglomerat,câmpurile electromagnetice generate de antenele de comunicaţii,toate pot să ne influenţeze starea de sănătate. Din păcate,sunt  acompaniamentul nostru cotidian şi,adesea,  depăşesc limita de toleranţă a locuitorilor. De aici,stările de iritare,stările emoţionale negative,tensiune. La aceşti factori de stres mai adăugam şi pe cel al mediului de viaţă,al locuinţelor lipsite de intimitate,de un spaţiu personal. Complementar apare şi lipsa vegetaţiei,ceea ce creează un aspect deprimant al ambientului. Iată doar câteva cauze pentru care te poţi simţi tristă,obosită,fără putere,în unele zile.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg