De ce-ţi face bine toamna
Adori toamna de cînd te ştii. Practic, trăieşti pentru toamnă. Adori să calci pe frunzele uscate care fac „kranţ“ sub pasul tău, să faci poze la peisaje cu păduri de toate culorile şi simţi că răcoarea dimineţilor te revigorează mai ceva ca un pahar cu vitamine efervescente.
Creierul iubeşte răcoarea!
Dacă nu iubeşti toamna, ţi-am pregătit câteva motive pentru care ai face bine să iei în considerare s-o scoţi la o cafea, să vă-mprieteniţi. Toamna e sănătate curată! Iată de ce:
Calitatea somnului creşte dacă dormi cu geamul crăpat în nopţile de toamnă
Răcorirea aerului e o binecuvântare pentru acelea dintre noi care nu suportă căldura bolnăvicioasă a verii. Dacă nu mai ştiai cum să te răcoreşti în nopţile toride de vară, ei bine, iată că acum poţi să dormi şi tu, în sfârşit, mai bine. Oamenii de ştiinţă spun asta, nu noi! Un studiu făcut la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh arată căpersoanele care au dormit într-o cameră în care erau 18 grade Celsius şi-au mărit depozitul de aşa-numită „grăsime maro“ (un strat de grăsime bună , pe care o are toată lumea, într-o măsură mai mare sau mai mică şi care reglează temperatura corpului). Dacă ţi se pare că 18 grade sunt prea puţine, reglează-ţi termostatul până la o temperatură la care să te simţi confortabil, dar nu mai mult de 21 de grade.
Doar dacă priveşti cum se schimbă culoarea frunzelor de la o zi la alta îţi îmbunătăţeşti starea de spirit şi te simţi mai relaxată
Toamna e cel mai bun sezon pentru ieşirile la munte, în parcuri şi pentru activităţile în aer liber. Regina Zopf, Doctor în Medicină, spune că atunci când eşti faţă-n faţă cu frumuseţea – cum e, de exemplu, schimbarea culorilor frunzelor – se activează cortexul prefrontal medial, responsabil cu funcţiile de gândire şi cu relaxarea.
Creierul tău poate să beneficieze de pe urma mâncărurilor şi condimentelor de sezon
Chiar dacă ţi-ai propus să fii mai atentă cu numărul de calorii pe care le îngurgitezi, mirosurile preparatelor specifice de toamnă (plăcinta de dovleac, de mere, de gutui) se pare că impresionează plăcut creierul. Oamenii de ştiinţă au aflat că mirosul de scorţişoară îţi ascute mintea iar cel de mentă conferă un plus de energie şi te ajută să te concentrezi mai bine.
Iar, potrivit unui studiu condus pe bărbaţi, se pare că mirosul de dovleac are efect afrodiziac.
Toamna ne îndrăgostim mai repede
Că tot veni vorba de afrodiziace, se pare că, la instalarea toamnei, creierul e mai predispus să se îndrăgostească. Un studiu care a urmărit să stabilească nivelurile de testosteron pe parcursul anului a scos în evidenţă faptul că toamna, mai ales în octombrie şi noiembrie, nivelurile acestui hormon sunt mai ridicate. Chiar şi pe femei le influenţează asta. Se pare că, toamna, datorită nivelului ridicat de testosteron, bărbaţii găsesc femeile mai atractive.
Răcoarea şi vremea noroasă îţi limpezeşte mintea
Aerul rece, înţepător nu doar că-ţi face bine la ten, ci şi la plămâni şi la starea ta mentală. A fost făcut un studiu foarte interesant, pe un eşantion de cumpărători, trimişi să cumpere 10 lucruri în zile toride de vară şi în zile răcoroase de toamnă. Dacă în zilele toride abia îşi aminteau ce au cumpărat, în zilele răcoroase memoria nu le-a fost afectată.
Sursa Foto: