Detoxifierea, secretul unui organism sănătos
Ai dureri de cap, ameţeli, probleme digestive şi te simţi obosită? Ai nevoie de o cură de detoxifiere pentru a-ţi recăpăta forma şi vitalitatea! În plus, vei slăbi 1-2 kilograme şi vei elimina toxinele acumulate care-ţi dau oboseala şi starea de rău.
Ce alimente te ajută în detoxifiere
Prazul are acţiune diuretică
Legumele,cum este prazul,îţi oferă vitamine şi fibre,ajutându-ţi corpul să combată toxinele. Prazul este bogat în vitamine A,C,cu efect antioxidant,datorită căruia îţi protejează organismul de efectele toxinelor. Mai mult,are acţiune diuretică şi de reglare a funcţiei intestinale.
Citricele drenează bila
Citricele drenează bila şi curăţă ficatul de toxine. Vitamina C pe care o conţin este un antioxidant bun în cura de detoxifiere. De asemenea,alungă efectele secundare pe care ţi le poate da detoxifierea,cum este greaţa.
Broccoli şi varza curăţă ficatul de toxine
Fitonutrienţii conţinuţi de broccoli,de varza albă sau de cea de Bruxelles şi de conopidă neutralizează toxinele din sânge şi din ficat. În plus,stimulează organismul să producă enzime care se implică în procesul de detoxifiere. Conopida este plină de vitamine,de minerale (potasiu),de fibre care impulsionează funcţia renală.
Merele stimulează digestia
Consumate crude,coapte sau sub formă de suc,merele sunt excelente în perioada de „refacere” după festinul de Sărbători. Scad nivelul colesterolului şi elimină grăsimile „rele”. Alături de ananas,îndepărtează apa acumulată la nivelul ţesutului adipos şi stimulează tranzitul intestinal.
Spanacul alungă toxinele din sânge
Excelent pentru buna funcţionare a inimii şi a rinichilor,spanacul este o alegere bună şi în curele de detoxifiere. Antioxidanţii pe care-i are din abundenţă curăţă de toxine organismul,în special sângele. Prepară-l în cantităţi mici,pentru a-l mânca la o masă sau două. Dacă stă prea mult în frigider,e posibil să-şi piardă proprietăţile nutritive.
Idei pentru meniuri
Mic dejun la alegere
-cereale integrale cu puţină miere şi cu ananas;-un ceai verde,salată de fructe (măr,grepfrut);-suc de portocale şi de lămâie,salată de fructe cu fulgi de ovăz sau cu nuci.Gustări la alegere
-un ceai verde şi o portocală;
-un măr sau suc de mere;
-un grepfrut;
-câteva felii de ananas;
-câteva nuci.
-salată de varză,pui la grătar şi legume preparate la abur;
-pui la cuptor cu garnitură de spanac şi de morcovi;
-o salată în care pui ţelină şi morcov (trecute prin răzătoare),mere coapte în folie cu ulei de măsline,miez de nucă zdrobit şi zeamă de lămâie;
-peşte la grătar cu garnitură de legume (conopidă,praz,dovlecel,mazăre),preparate la abur,cu sau fără sos de usturoi pisat şi ulei de măsline.
-salată de spanac,cu roşii,morcovi,usturoi şi zeamă de lămâie sau lămâie şi ulei de măsline;
-orez cu legume (fasole verde,morcovi,boabe de porumb);
-peşte la cuptor sau la grătar,cu garnitură de legume preparate la abur şi zeamă de lămâie.
Efecte secundare
Când adopţi o cură de detoxifiere cu care corpul tău era obişnuit,este posibil să apară şi efecte secundare:
-greaţă;
-iritabilitate;
-diaree;
-uşoare dureri de cap.
Pentru a le evita,înainte de regim,renunţă treptat la dulciuri sau la alimente procesate şi începe să faci sport,care are efect pozitiv şi asupra tranzitului intestinal.