Eşti dependentă de Facebook? Iată cum te eliberezi!

1 69182 original jpg jpeg

Dacă nu ştii când trece timpul tot verificând ce s-a mai postat pe Facebook sau nu conteneşti în a posta tu însăţi, a comenta şi a urca fotografii înseamnă că te-a prins prea mult Facebook-ul. Dacă a ajuns să-ţi consume şi timpul de la job, poate chiar e nevoie să schimbi ceva!

La fel ca dependenţa de jocurile pe computer şi de internet,adicţia de Facebook se instalează treptat,având factori declanşatori diverşi. Este cel mai bun mod de a amâna să faci ceva ce nu-ţi face plăcere,fie la serviciu,fie acasă. Dacă te simţi  singură,îţi dă senzaţia că eşti înconjurată de o mulţime de persoane,dar e posibil să atragi opinii care te jignesc sau te fac să te învinovăţeşti. Like-urile primite în urma postărilor îţi hrănesc dorinţa de a fi acceptată,plăcută şi-ţi stimulează creierul să elibereze dopamină,o substanţă care-ţi aduce plăcere şi care este produsă şi în cazul consumului de alimente care dau dependenţă şi de droguri.

Acceptă că este vorba de dependenţă

Dacă vrei să fii mai productivă la birou şi să-ţi pui la punct treburile casnice,e necesar să admiţi că unul dintre obiceiurile care-ţi consumă timpul este Facebook. Nu este nimic rău să-l foloseşti,deci nu e cazul să-l excluzi din viaţa ta,însă nu este normal să-ţi petreci o mare parte din zi cu un ecran în faţă. Dacă orele lungi petrecute pe Facebook nu te conving că este vorba despre o dependenţă,află că eşti predispusă să devii dependentăde o reţea de socializare dacă…

… foloseşti o singură reţea şi eşti obişnuită să fii logată pentru a avea acces la notificări şi mesaje noi.

… postezi şi share-uieşti foarte des.

… petreci foarte multe ore văzând ce au postat alţii sau jucând diverse jocuri

… ai ajuns să crezi că este o cale de a controla modul în care te percep ceilalţi.

… o accesezi pentru a-ţi schimba în bine starea de spirit.

… oferi o mulţime date personale fără să-ţi faci griji că pot fi utilizate fără acordul tău.

Redu timpul petrecut în reţea

Nu e nevoie să închizi contul de Facebook dacă simţi că-ţi încurcă viaţa profesională sau pe cea personală. E de ajuns să-ţi stabileşti o perioadă din zi şi de timp în care verifici noutăţile şi mesajele. O altă variant este să termini treburile pe care le ai de făcut,rămânând să rezervi restul de timp pentru o activitate relaxantă cum poate fi chiar vizitarea unei reţele de socializare.

Opreşte primirea de notificări prin e-mail

Dacă primeşti anunţuri pe telefonul mobil că ai o notificare nouă pe Facebook sau vreun mesaj,închide acest tip de serviciu,altfel nu vei rezista să nu verifici despre ce este vorba. Dacă e ceva urgent,ţi se va telefona sau vei primi un mesaj pe telefon,pe e-mail,deci nu are rost să-ţi pierzi vremea.

Caută alte distracţii în timpul liber

Foloseşte Facebook pentru a stabili întâlniri cu prietenii,mai ales cu cei pe care nu i-ai mai văzut de mult. O altă variantă de a scăpa de dependenţă este să închizi pur şi simplu computerul sau să te deconectezi de la internet şi să faci cu totul altceva pentru a te distra:să citeşti,să faci sport,să colorezi,să găteşti ceva ce-ţi aminteşte de copilărie,să ieşi în oraş la cinema,la teatru,la o expoziţie sau la un muzeu,să faci decoraţiuni sau accesorii.