«Fiica mea se crede prea grasă! Ce să fac?»

1 52748 original jpg jpeg

Vrea cu orice preţ să slăbească? Înainte de toate, este important să stabiliţi împreună dacă este cazul să ţină un regim, pentru că în perioada de creştere adolescenţii au nevoie de o alimentaţie echilibrată şi diversificată.

Doctorul Şerban Damian,nutriţionist sportiv la Centrul de nutriţie Superfit,susţine că în anumite perioade copiii par mai „grăsuţi”,apoi se înalţă şi pot să pară chiar prea slabi. De aceea,pentru diagnosticarea corectă a unui exces ponderal,se folosesc nişte curbe concepute special pentru cele două sexe,cunoscute în limbaj medical sub numele de nomograme.Ce trebuie să ştii

Un adolescent activ care se află încă în perioada de creştere are nevoie de un aport caloric mai mare decât un adult la 30-40 de ani. Este ideal ca în alimentaţia lui să se regăsească toate grupele alimentare importante,cu un accent uşor mai mare pe sursele de proteine:lactate,ouă,carne,fasole,mazăre,seminţe,nuci. De asemenea,pentru o bună dezvoltare,este necesar ca fructele şi mai ales legumele să nu lipsească din regimul alimentar zilnic.

Specialistul te sfătuieşte

În cazul în care adolescenta refuză să aibă un regim alimentar echilibrat,părintele trebuie să acţioneze cu multă răbdare şi tact,afirmă dr. Şerban Damian. Dacă fiica ta este „obsedată“ de greutate,în niciun caz problema n-ar trebui tratată cu indiferenţă sau cu prea multă uşurinţă.

În primul rând,un părinte responsabil ar trebui să ştie dacă este vorba de un exces ponderal real,prin folosirea acelor nomograme. Însă,în cazul în care este vorba doar de imaginea greşită a fetei despre propria persoană,atunci nu-ţi rămâne decât să discuţi cu ea. Dacă acest lucru se dovedeşte ineficient,este de preferat să se ceară ajutorul unui psiholog. Este important să nu se lase o astfel de problemă să degenereze,pentru că urmările vor fi nefericite.

Înfometarea duce la anorexie nervoasă

Curele de slăbire extrem de restrictive pe care le adoptă din ce în ce mai multe adolescente îşi pun amprenta asupra stării generale de sănătate.„De multe ori aceste cure sunt limitate în timp,fiind intercalate cu perioade de mâncat «la liber». În această situaţie,problema cea mai mare este faptul că urmează o îngrăşare rapidă. Asta pentru că de fiecare dată când urmezi o cură restrictivă pierzi şi masă musculară,iar atunci când te îngraşi acumulezi doar grăsime“,afirmă nutriţionistul.

Pe lângă acumularea de kilograme,adolescentele care recurg la înfometare se pot confrunta cu o serie de probleme severe de sănătate. În general,tinerele care pun foarte mult accentul pe felul în care arată au o imagine complet alterată asupra propriului corp şi a greutăţii,au obiceiuri alimentare greşite şi pot dezvolta o dependenţă faţă de activităţile fizice susţinute. „În cazurile severe,adolescentele ajung la anorexie nervoasă,o afecţiune cu riscuri foarte mari pentru sănătate,întrucât poate produce carenţe mari care alterează buna funcţionare a organismului“,subliniază dr. Şerban Damian.