Fructe care ajută tranzitul intestinal

1 78135 original jpg jpeg

Fie că eşti la cură de slăbire, fie că ai ales dieta vegetariană, smochinele, curmalele sau rodiile alungă pofta de a mânca ceva dulce şi uşurează tranzitul intestinal, datorită fibrelor care le conţin.

Smochinele, sursă de potasiu

Uscate sau proaspete, smochinele îţi sunt necesare pentru că îţi aduc un plus de fibre, potasiu, calciu, fier, magneziu care te ţin departe asteniea, bolile respiratorii şi digestive. Potasiul furnizează corpului energia de care are nevoie când ţii dietă şi faci sport, ajutând musculatura să funcţioneze corect şi păstrând echilibrul electrolitic. Smochinele sunt perfecte în deserturi şi în salatele de fructe.

Curmalele, recomandate anemicilor

Nutriţioniştii recomandă femeilor care abia au născut şi celor care alăptează să mănânce mai des curmale, întrucât alungă depresia postnatală şi îmbogăţesc laptele matern cu substabţe nutritive, bune pentru imunitatea copilului. Folosite în deserturi, curmalele acoperă necesarul de vitamine şi minerale pentru o alimentaţie echilibrată. Curmalele oferă mai mulţi aminoacizi decât în portocalele sau bananele şi sunt excelente pentru a combate constipaţia. Sunt indicate şi anemicilor, persoanelor aflate în convalescenţă şi celor cu probleme intestinale sau cu afecţiuni nervoase.

Rodiile, protecţie naturală

Despre rodii se spune că ajută femeile să arate mai bine. Scad pofta de mâncare, menţin saţietatea, ceea ce le face potrivite în curele de slăbire. Întăresc foliculii de păr, stimulează producţia de colagen şi de elastină la nivelul pielii, previn ridurile şi menţin fermitatea tegumentelor. După 14 zile de cură cu rodie sau suc, vei observa normalizarea tensiunii arteriale. Fructele îmbunătăţesc memoria, scad nivelului de colesterol, reduc riscul de cancer mamar şi de anemie, arată studiile.

Contraindicaţii

Dacă preferi smochinele sau curmalele uscate, acestea au un conţinut ridicat de zahăr şi cresc nivelul glicemiei. Din acest motiv nu sunt permise diabeticilor. Şi cei care suferă de obezitate ar trebui să le consume mai rar sau în cantităţi reduse. La copii, trebuie introduse treptat în alimentaţie, în amestec cu cereale, dar nu cu lactate sau brânzeturi, fiindcă e o combinaţie mai greu de digerat.

În cazul în care alegi să mănânci smochine sau curmale uscate, aşteaptă 30 de minute sau măcar un sfert de oră pentru a bea apă. Altfel, rişti să te balonezi.

Fructele uscate, la fel ca leguminoasele şi cerealele integrale îţi dau energie şi-ţi acoperă necesarul de proteine, de aceea sunt indicate în sezonul rece.

Tabelul caloriilor

100 g

Valoare energetică 249 kcal

Fibre 9,8 g

Zaharuri 47,9 g

Proteine 3,3 g

Valoare energetică 74 kcal

Fibre 2,9 g

Zaharuri 16,26 g

Proteine 0,8 g

Valoare energetică 83 kcal

Fibre 4 g

Zaharuri 63 g

Proteine 1,7 g

Valoare energetică 125 kcal

Fibre 4 g

Zaharuri 14 g

Proteine 20 gRecente

autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg
Proiect  jpg
parola jpg