Fructul citric care te ajută să slăbeşti

1 82052 original jpg jpeg

Foarte asemănător cu lămâia galbenă, lime-ul este fructul citric care conţine o cantitate mare de acid ascorbic. Datorită proprietăţilor şi substanţelor nutritive pe care le conţine, condimentele speciale pe bază de lime fac parte din bucătăria mexicană, vietnameză şi thai, însă lime-ul este folosit şi ca remediu natural.

Lime-ul, valoarea nutritivă

Pe lângă cantitatea mare de acid ascorbic pe care-l conţine, lime-ul oferă 32% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C. De asemenea, este o sursă importantă de apă şi minerale precum calciu, fier, cupru, sodiu, magneziu, fosfor şi potasiu dar şi vitaminele A, E şi K plus folaţi.

Un alt aspect important este că lime-ul are un indice caloric foarte scăzut, precum şi carbohidraţi şi grăsimi. O porţie de 67 de grame de lime conţine 20 de calorii. Mai mult, coaja de lime şi pulpa sunt bogate în fibre dietetice, antioxidanţi şi alte fitochimicale.

Iată ce beneficii are asupra sănătăţii lime-ul:

Previne afecţiunile cardiovasculare

Fibrele solubile şi limoninul, prezente în lime, scad tensiunea arterială. Mai mul, reduc riscul de inflamaţie din vasele de sânge, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare. Totodată, potasiul şi magneziul îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi sănătatea inimii.

Scade riscul de atac cerebral

Vitamina C din sucul şi coaja de lime scade riscul de atac cerebral ischemic, în special la femei. Ajută în acelaşi timp la încetinirea dezvoltării afecţiunilor coronariene precum arteroscleroza prin diminuarea grăsimii care se depozitează pe pereţii arterelor.

Favorizează absorbţia de fier

Vitamina C din lime, combinată cu alimente bogate în fier ajută la maximizarea capacităţii corpului de a absorbi mineralul. Cei care suferă de simptome de anemie/deficit de fier precum ameţeli, unghii fragile, căderea părului şi oboseală ar trebui să includă lime-ul în dieta lor.

Accelerează procesul de pierdere în greutate

Un studiu recent a arătat că uleiurile esenţiale prezente în lime stimulează metabolismul şi, implicit, procesul de pierdere în greutate. De asemenea, acidul citric favorizează arderea grăsimilor. Dacă vrei să slăbeşti, bea un pahar de apă călduţă cu sucul de la o lămâie verde, zilnic, pe stomacul gol. Rezultatele încep să apară după o săptămână.

Previne cancerul

Antioxidanţii prezenţi în lime luptă împotriva radicalilor liberi şi combat stresul oxidativ, împiedicând în acelaşi timp dezvoltarea celulelor canceroase.