Fumatul şi poluarea cauzează apariţia cancerului pulmonar
Eşti fumătoare, trăieşti într-un mediu poluat sau într-un loc în care care savurarea tutunului este un obicei la ordinea zilei? Ai multe şanse să faci cancer pulmonar. Nu uita că, printr-o simplă radiografie, boala poate fi depistată şi ţinută sub control!
Cu ocazia Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar,Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă campania de prevenţie,informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar:„Respiră ADÂNC şi gândeşte-te BINE!”. În acest an,mesajul campaniei este „O radiografie îi poate salva pe cei dragi!”.
În România,datele Globocan 2008 arată că 7,581 de bărbaţi şi 1,846 de femei îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului pulmonar. Cauzele bolii sunt multiple,dar pot fi îmbunătăţite printr-o singură modalitate de diagnosticare timpurie:radiografia pulmonară.
De cele mai multe ori,cancerul pulmonar este depistat în fază finala,când există puţine opţiuni de tratament şi nu se mai poate face mare lucru pentru a fi salvată viaţa pacientului. De aceea,nu ezita să mergi la medicul de familie care îţi poate face o trimitere la radiografia pulmonară,în caz de nevoie.
Principalul factor implicat în apariţia bolii este fumatul,respectiv de aproximativ 90% din cazuri la bărbaţi şi 70% din cazuri la femei. Pe lângă fumat,şi poluarea are un rol important în favorizarea bolii.
„Ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit,mai toxic,mai poluat. Într-o lume plină de automobile şi tigări veşnic aprinse pretutindeni,praf şi coşuri industriale,trebuie să ne protejam. Bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători,cât şi pentru nefumători. Cu toţii trebuie să mergem la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni.,spune dna. Dr. Iustina Fusu,Vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer.