Iată ce alimente nu sunt recomandate pentru dantură
Ne dorim să avem o dantură perfectă, dar există unele alimente care sunt deosebit de dăunătoare pentru dinţi şi care pot duce la mai multe probleme. Sunt alimente pe care le consumăm zilnic, fără să ne dăm seama că nu ne fac bine danturii.
Dr. Mukul Dabholkar,medic dentist spune că:"Unele alimente pot provoca eroziunea smalţului care ar putea duce la creşterea sensibilităţii dinţilor la cald, rece, dulce şi acru. Desigur, în aceste zile se poate suprima sensibilitatea dinţilor cu anumite paste de dinţi. Dar, dacă deteriorarea se gravează, dinţii ajung să dezvolte carii.” Faptul că, odată ce dinţii sunt deterioraţi, iar medicamentele nu-i mai poate aduce înapoi la starea lor naturală, atunci trebuie să apelezi la un dentist.Dentistul estetic Dr Karishma Jaradi spune că, din moment ce oamenii nu se pot opri din mâncat aceste alimente dintr-o dată, este esenţială spălarea dinţilor şi clătirea gurii după ce mănânci. Folosind o aţă dentară pentru a elimina resturile de alimente dintre dinţi este recomandată. Vizita la medicul dentist în mod regulat poate controla problemele dinţilor, deoarece acestea pot fi salvate de la rău.
Iată care alimente fac rău dinţilor: 1. Bomboanele, caramelele, dulciurile
Deoarece bomboanele tari rămân lipite cu tenacitate de suprafeţele dinţilor şi, de asemenea, ia ceva timp să se dizolve, lucru care este foarte dăunător. Dr. Dabholkar avertizează că, "dulciurile tari ar putea rupe un dinte,atunci când muşti în ele." Dr. Jaradi adaugă că: "Nu cantitatea de zahăr este dăunătoare,ci cât de des este aportul.”
2. Alimentele acide
Dacă ai crezut că zeama de lămâie este un home-remediu pentru albirea dinţilor,atunci trebuie să te mai gândeşti o dată,spune Dr. Dabholkar,pentru că este foarte dăunătoare. El sugerează că după ce mănânci portocale,lămâi,roşii şi grepfrut,dinţii trebuie clătiţi bine.
3. Pastilele masticabile
Există tablete de vitamine masticabile care au concentraţii de acizi care dăunează dinţilor,deoarece acestea se lipesc de ei. Chiar şi băuturile şi apele de vitamine nu sunt benefice pentru sănătatea dentară.
4. Alimentele cu amidon
Avem tendinţa de a consuma o mulţime de alimente cu amidon fără a cunoaşte efectele de după. Chipsurile din cartofi,pâinea albă,pizza,pastele şi burgerii pot cu uşurinţă să se depună între dinţi şi în crapaturile dintre doi dinţi. Da. Suntem de acord că nu sunt dulci,dar amidonul din aceste alimente începe să se modifice în zahăr,din cauza procesului de predigestie care începe în gură. Zahărul este dăunător şi duce la apariţia de carii.
5. Sifonul şi băuturile sportive
Băuturile cu zahăr,cum sunt băuturile carbogazoase,băuturile pentru sportivi sunt deosebit de dăunătoare pentru dinţi dacă sunt consumate în mod regulat. Dr Jaradi spune că:"Băuturile răcoritoare sunt principala sursă de adaos de zahăr în rândul copiilor şi adolescenţilor. Pe lângă faptul că sunt încărcate cu zahăr, cele mai multe băuturi răcoritoare conţin acizi fosforici şi citrici care erodează smalţul dinţilor."
Între mese alegi ca gustare nişte fructe uscate în loc de fructe proaspete. Aceste fructe chiar pot fi dăunătoare pentru dinţi din cauza conţinutului lor de zahăr concentrat şi lipicios. Stafidele uscate,prunele uscate,caisele,sunt lipicioase. Acestea se lipesc cu uşurinţă de dinţi,iar zahărul încurajează bacteriile din gură care erodează smalţul dinţilor. Dr Dabholkar spune că,"Fructele uscate sunt ambalate cu fibre de celuloză non-solubile, care se pot lipi, la fel şi zaharurile în jurul dintelui, ceea ce face mai rău decât dulciurile."
7. Alcoolul şi vinul
Saliva în gura noastră ajută la spălarea particulelor de alimente şi de a ne proteja împotriva alimentelor acide şi,alcoolul suprimă producţia de salivă,acest lucru fiind dăunător pentru dinţi,poate duce la boli ale gingiilor şi chiar cancer de gură.
Cele care sunt bune sunt apa,fiind indispensabilă,produsele lactate,fructele şi legumele proaspete,nucile,ceaiul verde.
Important!
Nu peria dinţii imediat după ce ai băut sau mânca ceva acid. În caz contrar smalţul erodează mai departe,şi mai repede. Se clăteşte bine cu apă gura,aşteptă aproximativ jumătate de oră pentru a permite ca saliva naturală să îşi facă treaba,şi apoi periază.