Întăritoare pentru organism

1 80757 original jpg jpeg

Fiindcă tot a sosit primăvara, să profităm de verdeţurile de sezon - urzici, spanac, ştevie, lobodă, untişor, leurdă – pentru o binevenită cură de vitaminizare, după 3 luni de iarnă.

Vin tonic cu spanac

Spanacul, care apare primăvara devreme şi toamna, este bogat în săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele A, B, C. Este un excelent remineralizant, cu proprietăţi depurative (de eliminare a toxinelor), e un bun antianemic. Stimulează activitatea inimii, secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, favorizează creşterea – nu degeaba personajul de desene animate Popeye Marinarul consuma mult spanac. Prepară un vin tonic din 750 ml de vin roşu şi 200 ml suc proaspăt de spanac. Bea un pahar de 100 ml înainte de masă.

Bine de ştiut!

Spanacul este mai valoros crud, în salate, consumat împreună cu salată verde, untişor şi leurdă.

Ceai de urzici

Urzicile sunt considerate atât un bun aliment, cât şi un leac natural. Stimulează apetitul, secreţia gastrică, iar pentru conţinutul ridicat de clorofilă, fier şi vitamina C, sunt recomandate în anemii. Se consumă atât în mâncăruri, precum şi sub formă de ceaiuri. Prepară o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cană, fiind indicate 2-3 căni pe zi, sau sub formă de decoct, după fierbere timp de 5 minute.

Sirop de cătină preparat la rece

Cătina este una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, fiind recomandată în anemii. Siropul se prepară dintr-o parte fructe la trei părţi miere. Fructele se dau prin maşina de tocat şi se amestecă cu mierea. Se omogenizează, se păstrează la frigider, într-un recipient închis la culoare. Se administrează atât adulţilor, cât şi copiilor, câte 2-3 linguriţe de sirop pe zi, în cure de lungă durată.

Sfat CPF

Un tonic excelent pentru organism este siropul de măceşe. Fierbi 125 g măceşe în 500 ml de apă, 10 minute, apoi laşi decoctul să se răcească. Strecori, pui din nou la fiert şi adaugi 150 g zahăr brun. Laşi să fiarbă la foc mic, până scade o treime din cantitate, amestecând ocazional. Copiilor li se recomandă câte două linguriţe de sirop după primele mese, în prima parte a zilei. Anemicii şi persoanele care depun eforturi iau câte 4 linguriţe de sirop după primele mese.