Leacuri pentru tensiunea arterială
Tincturile, ceaiurile, rădăcinoasele şi unele amestecuri din plante pot regla tensiunea arterială. Află care sunt acestea şi vei scăpa de neplăceri!
Ştii,desigur,că nicio persoană nu poate avea tensiunea arterială constantă. Este normal ca ea să varieze pe parcusul unei zile. Fenomenul devine însă alarmant când tensiunea creşte sau scade brusc. Se poate vorbi despre hipertensiuneatunci când valorile tensiunii cresc peste 140/90 şi de hipotensiune când valorile scad sub 90/60. În ambele cazuri,un consult cardiologic este important pentru stabilirea tratamentului medicamentos. De asemenea,mai poţi încerca câteva leacuri adjuvante din natură.
Păducelul este „paznicul inimii”
Dacă vrei să combaţi senzaţia de „gheară în piept” pe fondul hipertensiunii arteriale poţi încerca tinctura de păducel. Aceasta are efect calmat şi de reglare a bătăilor inimii. Se prepară din 20 g de fructe uscate mărunţite. Apoi se pun la macerat în 100 ml alcool de 60 de grade,timp de 10 zile,într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Poţi să bei câte 10-15 picături,diluate în 50 ml de apă,de trei ori pe zi,cu jumătate de oră înainte de masă. Cura se ţine doar trei săptămâni şi acţionează foarte repede.
Amestec din plante pentru hipotensivi
Ameţeala,vederea înceţoşată,starea de greaţa sau somnolenţă sunt doar câteva dintre simptomele care apar în cazul hipotensiunii. Nu te alarma! Îţi vine în ajutor un amestec preparat din:frunze de vâsc (30g) şi de mesteacăn (30g),căţei de usturoi (30g) şi rădăcină de valeriană (10g). Ceaiul se prepară din 2 linguri de amestec la o cană de apă. Se beau două căni pe zi,dimineaţa şi seara,timp de o lună,iar efectele benefice apar chiar din primele zile de la administrare.
Hreanul calmează durerile de cap
Dacă vrei să înlături sângerările nazale,dar şi durerile de cap (care,de obicei,se declanşează dimineaţa) apărute pe fondul unei tensiuni arteriale crescute optează pentru o cură eficientă cu hrean. Aceasta se prepară din câteva rădăcini rase şi miere (la 300 g de hrean ras se pun cinci linguri de miere). Din amestec se ia câte o lingură dimineaţa pe stomacul gol,înainte de micul dejun,timp de 30 de zile. Cura se repetă la două luni,de patru ori pe an şi nu se recomandată copiilor sau persoanelor cu diabet.
Vinul din rosmarin este tonic
Fitoterapeuţii recomandă vinul tonic din rosmarin ca adjuvat în afecţiunile cardiace şi hipotensiune. Acesta se prepară din trei linguri de frunze uscate la o cană de vin roşu. Se lasă la macerat şase zile,apoi se bea câte jumătate de pahar la prânz şi seara. Are un efect fortifiant asupra organismului şi normalizează tensiunea arterială.
Măceşele protejează vasele de sânge
Ceaiul de măceşe îţi protejează inima şi vasele de sânge,prevenind apariţia hemoragiilor,în cazul hipertensiunii. Acestea conţin vitamina F,o substanţă care redă elasticitatea venelor. La prepararea acestuia vei avea nevoie de jumătate de litru de apă clocoltită şi două linguri de măceşe zdrobite. Se lasă la infuzat 10 minute şi se bea,câte trei căni pe zi,îndulcit cu miere sau ca atare.
Sfat:Hipertensivilor li se recomandă să evite fumatul,dar şi consumul în exes de cafea şi ceai verde.