Meditaţia, un aliat de nădejde împotriva cancerului
Vindecarea în prezenţa “conştiinţei depline” este o abordare terapeutică tot mai practicată în lumea întreagă începând din anii ’80. Cercetătorii sunt de părere că această tehnică este benefică pentru pacienţii care suferă de cancer.
Tehnica se bazează pe meditaţie,inspirată în special de filosofia budistă şi asociată cu o serie de exerciţii fizice,precum yoga. Apărută iniţial în SUA,tehnica a pătruns şi în Europa,în special în Franţa,unde este folosită în special pentru tratarea anxietăţii şi depresiei,dar este recomandată şi pentru persoanele care suferă de cancer.
Medicul Christophe André este considerat pionierul acestei practici în Franţa,pe care a introdus-o la spitalul Sainte-Anne din Paris.
"Pacienţii lucrează asupra respiraţiei lor, gândurilor lor, capacităţii lor de a se concentra, dar se întreabă şi despre motivele care au declanşat revenirea bolii şi se gândesc la starea de spirit pe care o au în faţa bolii. Folosim meditaţia în slujba vindecării",a declarat doctorul Claude Penet.
Un studiu american recent a evaluat această tehnică pe femeile care avea cancer mamar. Obiectivul cercetării a fost de a observa impactul acestei tehnici asupra mai multor parametri fiziologici şi psihologici care indică nivelul stresului.
Voluntarele au asistat la şedinţe săptămânale de peste două ore,timp de 8 săptămâni,practicând în paralel şi exerciţii la domiciliu.
La sfârşitul cercetării s-au observat anumite beneficii asupra tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac,însă pe termen scurt-în cele mai multe cazuri,efectele s-au menţinut mai puţin de o lună. Marion Barrault,psiholog la Institutul oncologic Bergonié din Bordeaux. afirmă că "rezultatele depind de intensitatea simptomelor, de motivaţia şi de vârsta pacienţilor".