Mierea, un remediu miraculos
Mierea este de secole folosită ca medicament natural care tratează cu succes numeroase boli. Foloseşte şi tu acasă puterile terapeutice ale mierii.
„Mierea nu este un simplu îndulcitor. Consumată dimineaţa,la micul dejun,ea asigură elementele nutritive energizante pentru toată ziua“,ne spune Eugen Giurgiu,doctor în biochimie.
Ea este unul dintre cele mai energetice alimente,foarte repede asimilată de organism. În compoziţia acestui miraculos tonic intră multe minerale esenţiale (fosfor,fier,sodiu,magneziu,siliciu),vitamine,acizi importanţi (formic,acetic,citric,malic),hidraţi de carbon.
Ce proprietăţi are mierea?
În primul rând este un îndulcitor natural revigorant. Are darul de a reface organismul după efort fizic şi intelectual,dar,în acelaşi timp,curăţă stomacul şi căile digestive datorită proprietăţilor bactericide,are acţiune emolientă şi influenţează,în bine,flora intestinală.
Iar dacă toate acestea nu sunt suficiente pentru a include mierea în meniul zilnic al familiei tale,află că ea înlătură substanţele toxice din ficat şi rinichi. Consumul constant de miere ajută în afecţiunile ficatului,în cele renale sau ale sângelui (anemii sau leucemii).
Oricât ar părea de curios,are efecte benefice şi în artroze,artrite şi arterite,înlătură migrenele şi combate insomnia. Este un apreciat tonic în afecţiunile pulmonare,diluează secreţiile bronşice şi vindecă tusea. Nu mai este un secret pentru nimeni rolul ei de bun diuretic şi laxativ.
Alege din multitudinea de sortimente
Ceea ce poate ştim mai puţin este legat de sortimentele de miere,care se diferenţiază prin „sursa” polenului adunat de albine. Există miere monofloră-produsă dintr-un singur fel de flori (tei,conifere,salcâm) şi polifloră-din polenul mai multor flori. Acestea din urmă provin din zonele submontane sau deluroase.
Mierea de pădure şi cea „de mană” se remarcă printr-un conţinut de minerale mai mare decât celelalte sortimente. De reţinut însă,că toate sortimentele de miere sunt la fel de benefice pentru sănătate şi la fel de complexe în compoziţie. Diferenţele sunt mai ales de culoare şi de gust.
Când îţi este de folos?
- În cazuri de inflamaţie a gâtului şi de oboseală a ochilor,se folosesc cataplasmele cu miere,dizolvată în apă (o linguriţă de miere la 250 ml apă)
- Pentru durerile reumatice sunt foarte eficiente cataplasmele din miere,amestecată cu ceară,în proporţie de 3 la 1.
- În tratamentul furunculelor şi al plăgilor sunt eficiente cataplasmele preparate din miere şi tărâţe de grâu,amestecate în părţi egale.
- Pentru vindecarea buzelor crăpate sau a ragadelor la sân,în cazul mamelor care alăptează,mierea se aplică simplă,ca unguent pe zonele afectate. Cine doreşte,poate să adauge în miere puţin camfor.
- Ceara din fagurele de miere este un „plasture“ natural de excepţie,prin efectul antibacterian şi cicatrizant. Se poate aplica pe arsuri uşoare.