Motive pentru care te trezeşti obosită chiar dacă dormi
Există mai multe lucruri care stau în calea unui somn odihnitor. Treburile casnice, copiii, condiţiile meteorologice, animalele de companie, toate pot fi problematice. Dar sunt lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului.
Fără cafeină după masa de prânz
Mai exact,fără cafea,ceai,suc sau ciocolată după ora 13.00. Mai mult,redu porţia pe care o consumi la prânz şi adăugă un shake de proteine pentru această parte a zilei. Băutura te va binedispune mai bine decât ciocolata şi-ţi va oferi energie consistentă. Dacă renunţi la cofeină după ora 13.00,ai opt ore pentru a fi în pat la nouă seara.
Fă mişcare dimineaţa
Da,asta înseamnă să te trezeşti mai devreme. Cu toate acestea,efortul fizicintens la începutul zilei creşte capacitatea organismului de a arde grăsimi pe tot parcursul zilei. În plus,exerciţiile fizice măresc ritmul cardiac,situaţie care va avea un impact puternic asupra calităţii somnului.
Stai departe de sursele electronice
Expunerea la lumină perturbă ritmul circadian (ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic,mental şi comportamental,ca răspuns al organismului la alternanţa lumină-întuneric). Stai departe de aparatele electronice luminoase (televizor,tabletă,telefon etc.) după ora 20.00. Astfel,îi vei transmite creierului că este timpul pentru somn. O altă opţiune este să faci întuneric în cameră din timpul zilei.
Verifică patul în care dormi
Cât de veche este salteaua ta? Dar perna pe care dormi? Ia în considerare o saltea din spumă de gel şi una pe dimensiunea ta. În ce priveşte perna,optează pentru cele mai mici şi plate şi evită-le pe cele mari şi de pluş. Două perne mici sunt mai uşor de gestionat,în timp ce o pernă mare poate pune presiune pe gât.