Nu te mai lăsa păcălită de etichetele produselor!
Multe dintre noi consumă produse dietetice şi suntem mereu surprinse de gustul bun pe care îl au aceste alimente "sănătoase".
Fără zahăr.Zahărul este bun în cantităţi moderate,dar multe produse conţin mai mult decât ar trebui şi mult mai mult decât crezi. Întrucât producătorii sunt obligaţi să listeze toate ingredientele,acum împart zahărul în mai multe elemente cu denumiri care mai de care mai stranii,care nu mai seamănă cu zahărul,făcând produsul respectiv să pară mai sănătos. O altă problemă este că zahărul este de multe ori înlocuit cu îndulcitori artificiali care sunt mai puţin sănătoşi decât zahărul. O soluţie pentru această problemă ar fi să înveţi toate acele denumiri complicare te pe rost,dar cum sunt peste 50 de elemente dulci,ar fi o muncă cel puţin sisifică. Aşadar,cel mai simplu este să revii la alimentele cu zahăr natural,mai sănătos şi mai puţin toxic.Zero grăsimi.Deşi grăsimile nu mai sunt duşmanul de moarte care erau pe vremuri,unele dintre noi preferă încă produsele cât mai slabe. Dar ce nu ştim este că,întrucât grăsimile iau cu ele o doză bună de gust când sunt eliminate,mulţi producători le înlocuiesc cu zahăr. Şi,uneori,pun pe etichetă zero grăsimi doar ca să atragă clientele naive care ţin la siluetă. Normal că jeleurile nu au grăsimi,sunt şi au fost mereu făcute doar din zahăr. Aşadar,nu te mai teme de grăsimi. Nu e bine să le elimini complet şi,în plus,grăsimile te satură mai repede,deci vei mânca mai puţin.Plin de antioxidanţi.Ultima găselniţă culinară,antioxidanţii sunt nişte substanţe care inhibă procesul de oxidare (îmbătrânire) a celulelor şi sunt,într-adevăr foarte bune pentru tine. Problema este că etichetele nu spun cel mai curat adevăr legat de respectivele substanţe. Ceea ce spun ei că este plin de antioxidanţi,de fapt conţine ceva ce a avut cândva antioxidanţi (ca,de exemplu sucul de fructe folosit pentru a colora cerealele) sau că i s-au amestecat nişte vitamine printre ingrediente. Din păcate,ingredientele procesate din alimente care conţineau nutrienţi nu sunt nici pe departe al fel de hrănitoare ca aceleaşi alimente în starea lor naturală,deci acei antioxidanţi de pe etichetă sunt doar nişte urme fade care nu au niciun efect.100% natural.Nu cred că mai este cineva care crede acest anunţ de pe etichete. Întrucât,mai ales în România,nu există reglementări pentru aceste etichete,producătorii pot scrie asta pe orice produs care a văzut o dată în viaţa lui de fabrică măcar un element natural. Chair şi jeleurile d ecare vorbeam mai devreme pot fi numite naturale dacă în ele s-a aruncat ceva zahăr puţin rafinat ori o urmă de culoare de la zeama vreunui fruct.Fără nitraţi.Deja am fost informate din toate părţile că nitraţii sunt unul din cele mai periculoase ingrediente de conservare,mărind riscul unor tipuri de cancer cu până la 50%. Din păcate,aceste ingrediente ne ditrag atenţia de la multe altele poate la fel de periculoase,dar care nu au fost studiate la fel de mult. Caută pe etichetele produselor,în special ale celor din carne,BHA,BHT,benzoaţi,sulfaţişi sorbaţi,care sunt doar câteva dintre posibilele ameninţări.Produse cu fructe adevărate.Se ştie că fructele şi legumele sunt sănătoase. Din păcate producătorii profită de aceste cunoştinţe ale noastre pentru a lipi eticheta naturală pe tot ce pot. Sunt considerate fructe adevărate orice concentrate care au fost cândva fructe întregi. Se consideră "fructe adevărate" şi sucul de la sfeclă folosit pentru colorare. De cele mai multe ori,"fructe adevărate" chiar au fost folosite în procesul de producţie,dar au fost,de asemenea,procesate până la cea mai mică moleculă,aşa că nu mai simţi nimic din naturalul fructului. Cel mai bine,mănâncă fructele în starea în care se găsesc în natură,aşa măcar ştii că ai de-a face cu un singur ingredient.Ouă de la găini crescute în aer liber. Acelea cunoscute ca "free-range". Cui nu-i place să-şi imagineze nişte găini fericite,lăsate să alerge libere printr-o curte mare-mare,hrănite de oameni fericiţi şi veseli? Dar serios acum,acele găini trăiesc tot în nişte ţarcuri triste,doar că în loc de 5cm de spaţiu,au probabil mai mult loc şi,eventual,acces la lumină naturală. Iar găinile hrănite cu un regim vegetarian nu sunt nici pe departe cea mai bună idee. Asta înseamnă de cele mai multe ori că sunt hrănite cu soia,sau derivaţi cât mai economici ai acesteia. În plus,găinile sunt de fapt omnivore,ceea ce înseamnă că "găinile vegetariene" produc de fapt ouă mai sărace în substanţe hrănitoare. Dacă într-adevăr te preocupă natura ouălor pe care le mănânci,încrede-te mai degrabă în negustorii din pieţe,care de cele mai multe ori nu îţi permit instalaţii scumpe în care să ţină găinile,aşa că le lasă într-adevăr să zburde prin curţi şi le dau să mănânce mâncare,nu pseudo-substanţe.