Obiceiuri alimentare în Postul Paştelui
De luni am intrat în postul Paştelui, cel mai important, dar şi cel mai aspru dintre toate cele patru posturi de peste an. Pentru aceia dintre noi obişnuiţi să păstreze cu sfinţenie datinile creştine, urmează o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Învierii.
În acest interval,suntem îndemnaţi să renunţăm complet la carne,ouă,lapte,brânză sau orice alt aliment de provenienţă animală,iar mesele noastre trebuie să se bazeze integral pe produse vegetale. De altfel,Postul Mare este o ocazie să ne întoarcem la tradiţii şi să gătim cât mai sănătos,bucurându-ne de reţetele bunicilor şi folosindu-ne de ingrediente naturale. Acum este momentul să ne bucurăm de verdeţurile de sezon,cu un conţinut nutritiv ridicat,care ne asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale. Ciorbele proaspete de urzici,spanac,ştevie sau lobodă sunt aşadar o opţiune perfectă pentru această perioadă. Dacă le adăugăm o linguriţă de Vegeta Borş,gustul şi aroma vor fi mai intense,iar mâncarea de post va deveni mai savuroasă!
Legumele şi fructele de sezon sunt şi ele o sursă excelentă de vitamine,minerale şi antioxidanţi,care ne ajută inclusiv în procesul de detoxifiere. Pentru că nu consumăm carne,ouă sau lapte,ar trebuie să găsim alimente care să le înlocuiască din punct de vedere nutritiv. Fasolea,nucile şi alte leguminoase precum mazărea,năutul sau lintea sunt bogate în proteine şi ne ajută să trecem mai uşor peste post,fără dezechilibre nutriţionale. Acestea pot fi consumate inclusiv în salate,alături de legume proaspete,condimentate cu Vegeta,pentru plus de aromă şi gust.
Totodată,trebuie să avem grijă să ne menţinem nivelul energetic. Este indicat să bem ceai verde,cu un efect mai slab,dar mai îndelungat decât cel al cafelei. Pentru că nivelul de proteine este mai mic,nutriţioniştii recomandă să ne menţinem rezervele de energie prin mese regulate. În afară de cele trei mese principale,putem adăuga mai multe gustări alcătuite din fructe,nuci sau alune.
Postul trupesc nu are,însă,niciun efect dacă nu este însoţit de cel sufletesc,aşa că acum este momentul să dăm dovadă de bunătate,iubire,respect şi răbdare şi să ne reţinem de la gânduri necurate sau fapte rele. De asemenea,în această perioadă calendaristică nu se fac nunţi.
Postul Mare este marcat şi de câteva tradiţii străvechi,preluate de la bătrâni şi respectate cu sfinţenie de cei nostalgici. Încă se mai păstrează obiceiul ca,înainte de Postul Paştelui,toate rufele să fie spălate,iar vasele opărite. În a cincea săptămână de post,când încep Deniile,gospodinele dau startul curăţeniei de primăvară. De asemenea,există credinţa că acum trebuie să ne sfinţim locuinţele,iar preoţii susţin că sfeştania este pentru casă ceea ce este spovedania pentru om.