Osteoporoza poate fi detectată din stadii timpurii
O nouă metodă de detectare a osteoporozei, în stadii timpurii ale maladiei, a fost inventată de cercetătorii de la NASA.
Tehnica are la bază analiza izotopilor de calciu-atomi ai elementului chimic calciu-derivaţi din masa osoasă,care au fiecare un număr specific de neutroni.
Echilibrul dintre aceşti izotopi diferiţi sau abundenţa lor se schimbă atunci când osul este distrus sau resudat şi indică astfel apariţia unor modificări în stadii timpurii ale densităţii osoase.
Noua metodă a fost capabilă să detecteze diminuarea masei osoase după doar o săptămână de odihnă la pat-cu mult timp înainte ca modificarea densităţii osoase să poată fi detectată cu tehnicile medicale convenţionale de radiografiere.
În plus,spre deosebire de alte teste biochimice create pentru a detecta scăderea masei osoase cu ajutorul unor markeri sangvini ce indică o fluctuaţie considerabilă a măduvei osoase,noua metodă oferă o cuantificare directă a pierderii nete de masă osoasă.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 12 voluntari sănătoşi care au acceptat să rămână la pat timp de 30 de zile. Şederea prelungită la pat cauzează diminuarea masei osoase.