Pâinea a devenit un COCKTAIL de CHIMICALE
Alimentul de bază al românilor este plin de substanţe chimice. Un studiu apărut pe “teste comparative” dă exemple de pâini ale producătorilor autohtoni care conţin nu mai puţin de opt E-uri.
Cu atâtea chimicale,pâinea a ajuns să provoace diabet,boli cardiovasculare şi cancer de colon,ne spune prof. Gheorghe Mencinicopschi.
O analiză a pâinii de pe piaţa românească,apărută pe site-ul “teste comparative”,arată că majoritatea producătorilor folosesc de la cinci până la opt E-uri la fabricarea acestui aliment. Aproape toate aceste E-uri sunt substanţe chimice introduse în pâine,în principal pentru a-i menţine prospeţimea. “Pâinea făcută la ţară,pe vremuri,ţinea cel puţin şapte zile. Era realizată după procedeul polifazial cu maia. Suferea o fermentaţie mai complexă,de peste 24 de ore,producându-se substanţe naturale de autoconservare a pâinii. Astăzi,pâinea modernă se face după procedeul monofazial,cu fermentaţie scurtă şi cu ciclu de fabricaţie foarte scurt. Dar ca să poată compensa ceea ce se pierde printr-o fermentaţie scurtă,se introduc aceste E-uri”,ne-a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.Diabet,boli cardiovasculare şi cancerPâinea de astăzi este un cocktail de chimicale,ne spune prof. dr. Mencinicopschi. “Grâul acesta modern,cu o altă structură genetică,are un indice glicemic ridicat şi,mai ales la pâinea albă,este un produs dezechilibrat nutriţional. Pâinea a ajuns să crească riscul de boli cronice,de obezitate,de boli cardiovasculare,de cancer de colon şi diabet de tip II. Mai mult,grâul modern este un grâu cu potenţial alergen mult mai ridicat,poate induce intoleranţe de tipul intoleranţei la grâu sau chiar boala celiacă,foarte gravă şi destul de răspândită la noi,dar e subdiagnosticată. Acum se pune problema profit versus sănătate.