Problemele dentare ale adolescentului trebuie tratate!

1 74386 original jpg jpeg

Ştiai că 90% din adolescenţii români nu merg nici măcar o dată pe an la stomatolog? Lucru îngrijorător, mai ales că la această vârstă se dezvoltă dantura. În plus, în tinereţe este momentul ideal să veghezi ca tânărul să-şi trateze anumite afecţiuni care nu pot fi vindecate mai târziu.

Cele mai fecvente afecţiuni

Cele mai întâlnite afecţiuni dentare ale adolescenţilor sunt caria dentară  şi bolile gingivale.

„Pe lângă igiena deficitară,cea mai importantă cauză a apariţiei leziunilor carioase este şi malpoziţionarea dinţilor (inghesuiri,spaţieri,contacte premature dureroase)”,spune Teodorina Hulpe,specialist ortodont Dent Estet pentru adolescenţi.

25f3c7e0c2946410087aa84364652544 jpg jpeg

Urmările evitării vizitei la stomatolog

Netratarea afecţiunilor din adolescenţă poate avea urmări grave şi determină chiar pierderea dinţilor. „Problemele ortodontice,prin faptul că împiedică o igienizare corectă a gurii,pot influenţa direct apariţia cariilor şi a bolilor gingivale. De asemenea,adolescenţii pot dezvolta afecţiuni digestive cauzate de o masticaţie defectuoasă,probleme de pronunţie,dureri musculare şi articulare,migrene,dar şi complexe emoţionale cauzate de problemele estetice”,avertizează specialistul.  Nu în ultimul rând,există cazuri în care aşezarea defectuoasă a dinţilor generează disconfort şi chiar dureri pronunţate.

Malocluzia,o afecţiune care afectează viaţa socială

O altă problemă de sănătate care poate fi vindecată fără probleme în adolescenţă este şi malocluzia (problemele de muşcatură). La baza acestui tip de afecţiune stau factorii genetici,accidentele care afectează 66% din adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani,precum şi o sănătate generală precară-toate acestea au efect negativ asupra dezvoltării arcadelor. Malocluzia poate afecta integrarea socială a tânărului,deoarece faţa îi este afectată,şi poate să se transforme într-un adevărat handicap.

Intervenţii salvatoare pentru dantura copilului

De ce este indicat ca adolescenţii să meargă la stomatolog? „Pentru că în această parte a vieţii dinţii permanenţi încep să erupă,oasele feţei sunt în creştere,astfel încât poate fi controlată şi dirijată dezvoltarea sănătoasă a acestora. Cum rata metabolismului din adolescenţă este crescută,se pot obţine rezultate spectaculoase cu mare stabilitate în timp. Tratamentele efectuate la vârsta adultă pot presupune şi extracţii de dinţi definitivi sau intervenţii chirurgicale pentru repoziţionarea oaselor”,încheie specialistul.