Refacerea florei intestinale. 3 alimente care te reechilibrează
Un tratament agresiv cu antibiotice sau o gastroenterită dezechilibrează flora intestinală. Pentru refacerea florei intestinale nu ai nevoie de medicamente, ci de o dietă alimentară specială.
Flora intestinală are un rol extrem de important în digestia alimentelor,absorbţia substanţelor nutritive şi în imunitate. Ea este compusă din bacterii şi agenţi patogeni ce căptuşesc pereţii intestinului subţire şi ai colonului. Proporţia este de 85% bacterii şi 15% agenţi patogeni.
O viroză,un tratament cu antibiotice,intoleranţa la gluten sau o alimentaţie de tip fast-food strică echilibrul dintre cele două componente ale florei.
De ce e necesară refacerea florei intestinale
Rezultatul? Probleme digestive grave,cum ar fi diaree cronică,colon iritabil,o imunitate scăzută şi carenţe grave de vitamine şi de minerale.
Nu există niciun fel de tratament medicamentos pentru refacerea florei intestinale. Trebuie doar să adopţi un regim alimentar special pentru cel puţin o lună. Iată pe ce se bazează acesta:
1. Iaurtul conţine probiotice
În comerţ găseşti iaurturi cu probiotice pentru refacerea florei intestinale. Ce înseamnă asta? Că ele conţin nişte germeni vii,numiţi „bacterii bune“,care redau echilibrul florei intestinale.
200 g de iaurt pe zi,timp de o săptămână,îţi asigură reechilibrarea florei intestinale. Probioticele nu numai că vor reface flora,dar vor stimula imunitatea îmbunătăţind absorbţia vitaminelor şi a mineralelor.
2. Refacerea florei intestinale - Legumele şi fructele,sursă de prebiotice
În afară de probioticele pe care le găseşti în iaurt,există şi prebiotice. Acestea sunt fibre alimentare pe care le găseşti în sfecla roşie,gulii,banane,ceapă,usturoi.
Prebioticele au grijă să păstreze nivelul normal al probioticelor din flora intestinală. În plus,ele curăţă colonul de toxine şi de microbii ce provoacă infecţii.
Aşa că probioticele (bacteriile bune din iaurt) şi prebioticele (fibrele alimentare din vegetale) acţionează împreună asigurând refacerea florei intestinale şi buna funcţionare a intestinului.
3. Cerealele „pansează“ intestinul
20-30 g de fibre pe zi este porţia pe care ar trebui să o incluzi zilnic în alimentaţia ta. Asta înseamnă că pe zi e bine să mănânci 3-4 felii de pâine integrală (5 g fibre),50 g fulgi de ovăz (15 g fibre) sau 50 g cereale integrale (10 g fibre).
Aceste fibre „pansează” intestinul subţire şi colonul,normalizează procesul de fermentaţie a alimentelor (care provoacă diaree) şi elimină toxinele şi resturile alimentare din colon.